banner.jpg
A hét kutyája: magyar vizsla

A hét kutyája: magyar vizsla

Vizsla, a legismertebb magyar fajta szerte a világon. Azon kevés magyar szavak közé tartozik, amik egyfajta márkát, életérzést is képvislenek, mint a gulyás vagy az aszú. Lefordíthatatlan. Hungarikum.

Ha az utcán szembe jön egy vizsla, szinte mindenkinek megdobban a szíve, már csak gyermekkori emlékeink, a Vuk és főleg Frakk miatt. A kutya, amin egy egész generáció felnőtt. És remélhetőleg, még sok kisgyermeknek okoz majd örömet, ahogy Károly bácsi repül a póráz végén, vagy ahogy a két macska gyötri szegény ebet.

Talán ennek is köszönhető, hogy itthon micsoda népszerűségnek örvend ez a fajta. Bár a második világháborúban szinte kihalt, most már nem hogy veszélyeztetett lenne, de sajnos a gyepmesteri telepek is tele vannak fajtatiszta magyar vizslákkal. Miért? Mert családi kutyának tartjuk, hiszen az is! Imádja a gyerekeket, játékos és kedves, egyszerűen annyi szeretet van benne, amennyi egy egész családnak elég. Csak elfelejtjük közben, hogy a vizsla igazából vadászkutya. Méghozzá nem is akármilyen. Mindenes vadászkutyának nevezik, ami azt jelenti, hogy ő egyedül képes minden feladatot ellátni, ami vadász-gazdájának a munkához szükséges, nyomot követ, felkutat, apportíroz szárazföldön és vízen, mindegy, hogy kacsa, nyúl vagy vaddisznó, a vizsla segít. Van egy mondás, miszerint a magyar vizsla nem magának vadászik, hanem a gazdájának. Mert a gazdi nála az atyaúristen.

Sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy vizslát lakásban tartani állatkínzás, holott a vizsla igazi kanapéspecialista. Rövid szőre miatt (ami egyébként jobban hullik, mint a hosszú) nem alkalmas kerti tartásra, és lehet fűtött kutyaháza, mégsem pótolja semmi azt a vágyát, hogy a gazdi közelében lehessen. Mert ő nem egyszerűen családi kutya: gazdifüggő. Csak úgy tud lefeküdni is, hogy valahogy a gazdihoz érjen. Tökéletesen alkalmas az összebújva tévézéshez, a nagy erdei kirándulásokhoz, kutyás sportokhoz és együttalváshoz. 

Neki nem elég az ágyra jutni. A takaró alatt szeret aludni. És nem lehet neki ellentmondani. Ha mégis, olyan szinten megsértődik, hogy az embernek megszakad a szíve. Mert ahhoz is nagyon ért. A ripacskodáshoz. Hátralapított füllel és bociszemekkel néz, ha rosszat tesz. És ha nem fárasztod le, rosszat tesz. Neki az egész világ játszótér és vadászmező. Felássa a kertet, lebontja a lakást, bárhonnan ellopja a kaját, és közben annyira szeret és te annyira szereted, hogy mindent megbocsátasz neki. Hiszen a te hibád volt, nem sétáltatok eleget, nem játszottatok eleget, nem szórakoztattad eleget. Egyszerűen túl okos. Lusta gazdinak rémálom!

A vizsla egy bohóc, és az életed sosem lesz unalmas vele.

Nem hiába mondják róla, hogy nemkutya, hanem vizsla. Épp hogy meg nem szólal...

Ha szeretnéd megosztani az életed és kanapéd egy vizslával, nézd meg e heti gazdikeresőnket itt.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2019 - CityDogs Készítette a