banner.jpg
A hét kutyája: a keverék

A hét kutyája: a keverék

Fajtatiszta vs keverék. Az embereket két részre lehet osztani, az egyik mereven ragaszkodik hozzá, hogy kizárólag fajtatiszta kutyát akar, lehetőleg pedigréset, de legalább olyat, amelyikről biztosan meg lehet állapítani, milyen ősökkel rendelkezik. Mások azt mondják, a keverékek okosabbak, nincsenek túltenyésztve és kevésbé hajlamosak a betegségekre. Ki tudja?

Mi szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy valamikor minden mostani fajtatiszta kutya keverékként kezdte.

Keverék, utcai mix, korcs. Nem kifejezetten kedves szavak ezekre az édes négylábúakra, akik aztán legkevésbé tehetnek arról, kik a felmenőik. Sajnos, a felelőtlen szaporítás és az ivartalanítások hiánya miatt van ennyi kóbor, mix kutyus hazánkban. Sokan épp ezért azt mondják, egy keverék kutyus örökbefogadása életmentés, hiszen a gyepmesteri telepekről és menhelyekről is inkább a fajatatisztákat viszik haza. A keverékek egy cseppet sem értéktelenebb társai az embernek, mint a fajtatiszta jószágok, mégis nehezebb sorsra számíthatnak. Mielőtt valaki szándékosan keveréket hozna létre, gondoljon arra, hogy a keverék kutyakölykök legtöbbször nehezen találnak gazdára!

Régen azt a kutyát nevezték keveréknek, amelyiknek legalább egyik szülője fajtatiszta volt. A keverékek keverékét nevezték elég csúf szóval korcsnak. Mindenképpen figyeljünk oda, mit használunk, nehogy megbántsuk az öntudatos gazdit! Leginkább elfogadott manapság a mix kifejezés.

Egy keverék kutyus csupa meglepetés! Kölyökkorában maximum a tappancsa méretéből lehet sejteni, milyen nagyra fog nőni. Azt pedig, hogy milyen adottságokkal született, megsaccolni sem lehet. A kutyatenyészés a szélsőséges tulajdonságok mesterséges felerősítésére törekszik, amivel jellemző karaktert ad egy-egy fajtának. Ezzel szemben a keverékek tulajdonságai elmosódnak, nagyon ritkán lesznek szélsőségesek: általában jó kedélyű, egészséges, barátságos kutyák lesznek. 

Akinek nem az számít, milyen díjakat nyerhet a kutyája, és nem törődik a nemesi származással, fogadjon örökbe egy mix kutyust! A választék kimeríthetetlen, tacskó méretű tigrisek, dogmagasságú pincserek, szinte bármi megeshet! Elég egyszerűen a szemükbe nézni, és lélekben mind díjnyertes, pedigrés kutyává válik! Családtaggá.

Nézd meg e heti mix gazdikeresőinket!

 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a