banner.jpg
Tiltott ételek

Tiltott ételek

Ki tudna ellenállni egy nagy barna szempárnak, ami ácsíngózva várja, hogy mi esik le gazdi asztaláról a családi ebédnél.


Vannak ételek, amik egyenesen veszélyesek a kutyákra nézve, és nem csak az esetleges elhízás miatt.
Talán meglepő lehet az összeállítás egy-egy eleme, de a mindennapi ételek közül  sok olyan van, ami egyébként, alapesetben nem lenne adható kutyáknak. Lehet ittt jönni a dehát megeszi, szereti szöveggel, de az is biztos, hogy daganatos kutya bő 100 éve még nem is létezett. Kemoterápiás kutyakezelésről pedig szó sem esett. Így talán okosabb megfontolni  következő összeállítást.

1. Avocado

Nem számít, hogy mennyire tartod finomnak a guacamolét ez az étel egy azok közül, amit soha sem szabadna a kutyádnak adni.
Az avocado tartalmaz egy persin nevű összetevőt, ami egy gombaölő méreg. A nem allergiás emberekre veszélytelen, de nagyobb mennyiségben mérgező lehet a kutya számára. Amennyiben otthon tartasz avokádófát, akkor tartsd a kutyát távol a palántától, mert  a persin megtalálható a levelekben, magban és a szárban, ahogyan a termésben is.  

2. AlkoholSör, bor, koktélok és a röviditalok alkoholt tartalmaznak , ami nagyon nem tesz jót a kutyáknak.
A kutyák esetében is azt váltja ki a szervezetben, amit az embereknél, és itt nem a meccsek utáni hőbörgésekre gondolok, hanem az agyra és májra gyakorolt káros hatásra, azzal a különbséggel, hogy kutyák esetében sokkal kevesebb is elegendő ehhez.
Egy kevés is elég, hogy hányást, hasmenést, koordinációs problémákat, a központi idegrendszerre nem kívánt hatást , nehéz légzést, kómát vagy éppen halált okozzon. Minél kisebb a kutya annál erősebb a hatás.

3. Hagyma és fokhagyma


Hagyma és a fokhagyma minden formája káros legyen az nyers, főtt vagy éppen szárított, ugyanis rombolja a vörös vérsejteket és vérszegénységet okoz.
Egyszer-egyszer egy kis mennyiség nem okoz semmilyen problémát, de egy nagyobb adag vagy rendszeresen már kisebb mennyiség is mérgezést válthat ki.
A tünetek lehetnek gyengeség, hányás, étvágytalanság vagy éppen tompaság.

4. Kávé, tea és társai

A koffein nagy mennyiségben végzetes lehet a kutyánk számára és nincs ellenszer a koffeinmérgezésre.
A tünetek: gyors légzés, nyugtalanság, felgyorsult szívverés, izomrángás, görcs vagy vérzés. A kávé, tea, kakaó, csokoládé, kóla, energiaitalok és némelyik fájdalomcsillapító szintén tartalmaz koffeint, így olvassátok el az összetevőket minden esetben!

5. Szőlő

A szőlő és mazsola a gyakran használt jutalomfalatok között szerepel, de ez nem jó ötlet. Noha még most sem pontosan ismert, hogy miért okoz vese rendellenességet a kutyáknál. Egy kis mennyiség is okozhat hányást, súlyosabb esetben letargiát vagy depressziót. Ezt megelőzendő érdemes a mazsolát lezárt edényben a szőlőt pedig olyan helyen tárolni, ahol a kutya nem érheti el.


6. Makadám dió


A kutyáknak végzetes lehet néhány szem makadám dió is, legyen az nyers vagy pörkölt, mert izomgörcsöt, gyengeséget, hányást, hőemelkedést vagy gyors szívverést okozhat. Csokoládéval keverve még rosszabb a helyzet és akár halált is okozhat.

7. Cukorka, rágó, süti


Cukor, rágógumi, fogkrém, édes péksütemények vagy egyéb diétás édességek, amik xilitet tartalmaznak, egészségtelenek a kutyák számára. A xilit ami az ember számára egy egészségesebb alternatív édesítőszer, a kutyák esetében a vércukorszint drasztikus csökkenéséhez vagy májelégtelenséghez vezethet.
A tünetek lehetnek hányás, letargia vagy mozgáskoordinációs problémák.

8. Csokoládé

A legtöbb ember tudja, hogy a csoki nem tesz jót a kutyáknak, de mégis sokan ezzel kényeztetik a kedvencüket.
A csokoládé toxikus összetevője a teobromin nevű vegyület. Minden csoki tartalmazza a fehértől a tejcsokoládéig, de a legrosszabb ebből a szempontból az étcsoki és a kakaópor. A csokievés, már csak a sütistál kinyalását is beleértve, hányáshoz, hasmenéshez vagy szomjúsághoz vezethet, de súlyosabb esetekben okozhat hasmenést, szívritmus zavart, remegést akár még halált is.

9. Barack és szilva félék


A probléma okozója a csonthéj és a magok ezeknél a gyümölcsöknél.
A datolyaszilva magvai például vékonybél gyulladást vagy akár bélcsavarodást is okozhatnak a kutyáknál.
A barack és szilvafélék magja ciánt tartalmaz, ami a kutyák és emberek számára is mérgező, azzal a különbséggel, hogy az emberek tudják, hogy ezeket nem szabad megenni.

10. Nyers tojás

Két probléma van a nyers tojással. Az első és legvalószínűbb a fertőzés, mint pl. a salmonella vagy E. Coli baktérium. A második veszélyért pedig egy enzim a felelős, ami megakadályozza a B vitamin felszívódását és ez bőr- és szőrproblémákhoz vezethet.

11.  Nyers hús


Nyers hús, mint a nyers tojás, okozhat ételmérgezést. Néhány halfajta, mint a lazac, pisztráng, ponty vagy kecsege, tartalmaz egyfajta élősködőt, ami un. halbetegséget okoz. Ha időben nem vesszük észre, akkor akár súlyos következményekkel is járhat. A betegség első jelei lehetnek hányás, láz, de ha megfőzve adjuk a halat, akkor ezeket elkerülhetjük.

12. Só

Nem  jó ötlet megosztani a sósperecünket vagy chips adagogunkat a kutyánkkal, ugyanis a sok só túlzott szomjúsághoz és vizelési ingerhez vezet, ami hányást, hasmenést, depressziót vagy hőemelkedést okoz.

13. Nyers tészta


A kenyér és egyéb élesztővel készülő tészták a kutyák számára is károsak, ha azt nyersen adjuk nekik, mert ahogy az edényben, úgy később később a kutyák gyomrában is megdagad és hasfájást okoz. 
A túlzott élesztőfogyasztás a kutyák esetében még veszélyesebb, mint az ember esetében és akár mérgezést is okozhat, mert az élesztő erjedés közben alkoholt termel.

14. Főzési adalékokRengeteg dolog található a spájzban, ami veszélyes lehet a kutyának. Ilyen lehet a sütőpor vagy szódabikabóna, ami erősen mérgező hatású, ahogyan a szerecsendió és egyéb fűszerek. Tartsd ezeket elég magasan, hogy a kutyád ne érje el, illetve tartsd csukva a kamra ajtaját.

15. GyógyszerekAz ember számára felírt gyógyszerek a kutyáknak mérgező lehet.
Ahogy a gyermekek elől, úgy a kutyák elől is elzárva tartsd a gyógyszereidet, és soha ne adj nekik belőle, hacsak az állatorvos másként nem javasolja.
Vannak összetevők, amik kutyák számára akár halálosak is lehetnek.

(Forrás: http://www.webmd.com/)

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a