banner.jpg
Tigris és kutya

Tigris és kutya

November 10-én két tigriskölyök született a Hangzhou állatkerben Kínában, ami még nem is lenne annyira érdekes, de miután anyjuk megtagadta a kölykök szoptatását a gondozók egy kísérletet tettek egy béranya beiktatására, akit a közeli faluból hoztak. Azt akarták, hogy a Xiao Wang nevű keverék kutyus helyettesítse a Szibériai tigriskölykök anyját, miközben a saját három kölykét is gondozza.

A Feladat nem volt egyszerű a kutyamama számára, mivel a tigriskölykök igen nagyétvágyúak. Ugyan nem kell nekik annyi táplálék, mint egy kifejlett példánynak, akik naponta megesznek akár 9 kg-ot is, de mindenképpen többre van szükségük, mint egy kutyakölyöknek.

Ezen felül pedig még nagy kihívás volt a kölyökkutyák számára is ez a béranyaság, ugyanis a kutyakölykök természetes módon megkeresik az utat, hogy szopni tudjanak, míg a jóval nagyobb tigriskölykök egyszerűen átvágják magukat a tömegen, ha kell a kutyakölykökön keresztül is átmászva, ezzel megnehezítve azok dolgát, hogy tejhez jussanak.

Nem ez az első alkalom a Hangzhou állatkertben, hogy ilyen módszerhez folyamodnak. 2010-ben például egy „Lucky“ nevű tigriskölyök járt hasonlóan, azaz egy kutya béranya vette át a gondozását, miután anyja megtagadta a kis tigris szoptatását.

Hasonló béranyaság a természetben is megtörtént már, amikor egy másik fajból származó anya gondoskodik egy idegen kölyökről.
2005-ben például Seattle városában a helyiek arra lettek figyelmesek, hogy egy vemhes papillon, akit úgy hívtak, hogy „Mademoiselle Giselle“, egy mókust fogadott örökbe.
Ugyanebben az évben Owent az egy éves árva vízilovat fogadta örökbe Mzee a 130 éves óriás teknős a kenyai állatkertben.
2008-ban pedig egy golden retriever mama fogadott örökbe három bengáli tigris kölyköt egy farmon az Egyesült Államokban. A kutyamama védelmében, amikor a kis bengáli tigrisek elérték az egyéves kor, elválasztották őket fogadott anyjuktól.

A szibériai tigris a legnagyobb macskafaj a földön. Legtöbbjük kelet Oroszországban él, de vannak példányok Kínában és Észak-Koreában is.
Egy különösen veszélyeztetett fajról van szó, amiből 400 – 500 példány él csak szabadon a természetes élőhelyén. A szibériai tigrisek egyedül élnek a szabadban és keményen védelmezik a saját területüket minden betolakodóval szemben. Általában 2-6 kölyköt hoznak a világra egy alomban, és az anya a kölykök nevelése során minimális védelmet nyújt a kicsiknek a hím állatokkal szemben. A kölykök 18 hónapos koruk után kezdenek el vadászni és anyjukkal maradnak 2-3 éves korukig.

 


 


 

 


 


 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a