banner.jpg
Sportos megoldások

Sportos megoldások

Azt mondta egyszer valamelyik nagyon okos motivációs könyv, hogy az emberi lustaságot csak úgy lehet felülírni, ha találsz egy sokkal jobban szeretett dolgot annál, mint ami miatt eddig mindig a lustaságot választottad. Ergo: ha nem szeretsz sportolni, mert fáj, meg izzad, meg erőfeszítés és nemcsak tiszta élvezet, akkor olyan motivációs dolgot kell találnod az életedbe, ami felül fogja írni a kényelmet. A legtöbb esetben erre egy kutya már elegendő is, mivel a napi séták legalább kötelezőek és abban a legrosszabb esetben 15 percben, amit egyébként a kanapén ülve punnyadással töltenénk el vagy a gép előtt szörfölgetve, ne adj isten Facebookozással, ahelyett már a kutyasétáltatás is egy egészségesebb verzió lehet.

Figyelem!  A kutyával élvezetes sporttevékenységek tárháza nyílik meg előttünk, csak a legtöbbször még ahhoz is lusták vagyunk, hogy vegyük a fáradtságot és utánajárjunk, milyen lehetőségeink vannak. Pedig a nagyrésze Magyarországon is elérhető. Vannak olyan tevékenységek ezek között, melyekhez azért a gazdának túl sok aktivitásra nincsen szüksége, ezeket nem is vettük bele a listába, pedig sokan ezeket a sporttevékenységet is mozgásformának számítják. Utólagos engedelmetekkel mi ide csak olyan sportokat válogattunk össze, ahol azért az embernek is nagy szerep jut és nem csak passzívan vesz részt az eseményekben.  A lista közel sem teljes, bárkinek van hozzá még tippje, bátran küldje be az info@citydogs.hu emailcímre.

1. AGILITY

Ezt biztosan mindenki ismeri. Egy tanpályán felvezetővel együtt a kutya feladata az, hogy a lehető leggyorsabban és legpontosabban hajtsa végre a meghatározott módon történő átjutásokat, haladásokat. Sem a kutyához, sem az akadálypályán elhelyezett eszközökhöz hozzáérni nem lehet, mindenféle ösztönző segítség nélül (mint játék, vagy jutalomfalat) kell a kutyának elvégeznie a legpontosabban és a leggyorsabban a feladatokat. Itt a lényeg a kutya és a gazda között kialakult kapcsolat erősítése az akadálypálya megtanulásával együtt, ami sok esetben annyi futkosással jár, hogy garantáltan lemegy rólunk néhány kiló plusz.

2. BIKEJORING

Ezt úgyis fordíthanánk, mint bringás kutyafogathajtó verseny. A lényege, hogy a kerékpárt a gazdi hajtja, de egy speciális hám segítségével  egy, vagy akár több kutyát is köthet még magára és így húzatja magát. Kicsit olyan, mint a szánhúzás, csak bringával. Itthon ezt kevésbé ismerik és művelik, de kutyabemutatókon már el lehet kapni belőle szösszeneteket.

3. CANI - CROSS

Futás keresztbe-kasul a testedre kötött, megfelelő hámhoz rögzített kutyával, vagy kutyákkal. Valójában ez kutyás terepfutást jelent, amit azért javaslunk annyira, mert bár futni sokan nem szeretnek, de kutyával futni teljesen mást jelent. Ösztönöz a jelenléte és élvezetesebbé teszi a futást, mivel eltereli a fókuszt a nehezebb részeknél és nem önmagadra, hanem a kutyádra figyelsz. Kezdetben legalábbis, mert amikor összeszoktatok, akkor meg az boldogít a sport közben, hogy nem egyedül kell küzdened a győzelemért. Akárhogyan is, de ezzel mindenképpen csak nyerni lehet.

4. FLYING DOG - DISC DOG

Igazi felüdülés a kutyás sportok között: csak dobálod a frizbit, a kutya meg jól elkapja. Javítja a koordinációs készségét és teljesen átmozgat a sok ugrálás miatt. A kutyát is. Ráadásul mivel a kutyák alapvetően remek apportkészséggel rendelkeznek, vagyis kifulladásig képesek oda-vissza rohangálni (kivéve Lolát, a főszerkesztőt - szerk. megj.), emiatt igazán jól átmozgatja és lenyugtatja a városi létben szenvedő kutyaidegeket. Aki nem tudta, annak jó hír: minden vasárnap 17 órától a Népligetben ingyenes frizbi foglalkozások vannak a Flydogs Hungary-vel.

5. HEGYMÁSZÁS, TÚRÁZÁS

Igen kérem szépen, ez is egy kiváló sporttevékenység: hosszú kilométereken keresztül mászni és meghódítani a dimbeket,dombokat. Ehhez túlságosan nagy előképzettség sem szükséges, bár ha a kutya szökős, akkor érdemes elmenni egy olyan trénerhez, aki a hosszú gyalogtúrák és a kutyák specialistája, mert azt kellene elérni a túrázás során, hogy a kutya póráz nélkül kövessen minket. Ha állandóan azt kell figyelni, hol az eb, mert szökős és mert dekoncentrált, akkor a kirándulás a gazdinak sem élvezetes.

6. VADÁSZAT

Ezt bemutatni sem igazán kell igazán. Ez az a sport, amit a tinédzserek még nem értenek, huszonévesen még annyira sem és nem is érdeklődnek, aztán egyszercsak eltelik az élet és jé: szinte minden második férfi kutyatulajdonosból egyszercsak alkalmi, vagy hobbivadász lesz. Ehhez természetesen bizonyos kutyafajták passzolnak leginkább például azok, melyeket kifejezetten erre a célra tenyésztettek az évszázadok során. Alapvetően vadászkutyával vadászni roppant felemelő érzés, mert a vadgazdálkodás része a beteg állomány eltávolítása. Ezt egy olyan kutyával művelni, amelyik lövés előtt felkutatja a vadat, lövés után pedig odaviszi a vadásznak. nagyszerű élmény lehet. Sajnos a vadászatot ma Magyarországon sokan orvadászatnak értelmezik, és mrahiból, amatőr módon lövögetik a később karácsony asztalra kerülő őzeket, szarvasokat és vaddisznókat. Pedig ezt az ősi sportot nem azért találták ki, hogy kiiírtsuk az erdők lakóit, hanem azért, hogy segítsünk megmenteni őket.

7. KUTYASZÖRF

Na, ez nem kifejezetten Magyarország sportja, mivel nem bővelkedünk szörfparadicsomokkal,de azért akik megtehetik, azoknak hatalmas élményben lesz részük akkor, amikor mondjuk egy csőben siklanak a kutyájukkal. 10 pontos sport, maximálisan kitartó gazdiknak.Nagy múltra nem tekint vissza ez a jelenség és sport, 2020-ban lesz mindösszesen 100 éve, hogy az első terrier szörfdeszkára árt Honoluluban és meghódította a hullámokat.

8. DOGDANCE

Tánc a kutyával. A lényege, hogy szabad koreográfia során a kutya amennyire csak lehet, legyen harmóniában a mozgássorozattal. Gyakorlatilag kutyás szinkronmozgás zenére, mely már itthon is elérhető. A sport alapja az obedience (az engedelmességi gyakorlatok magas szintű művészete) volt. Az ötlet, hogy obedience-t zenére is lehet gyakorolni, már vagy húsz éve megszületett Európában és a tengeren túl egyaránt. A freestyle kategória egyik legkiemelkedőbb versenyzője az Angliában élő, magyar származású Szkukalek Attila. Chaplin és Gladiátor témájú kűrjeivel nemzetközi ismertségre tett szert, és a világ számos országába hívják workshopokat és szemináriumokat tartani, bírálni. Magyarországon a Dog Dance Hungary foglalkozik ezzel, itt találhattok infót bővebben róluk.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2019 - CityDogs Készítette a