banner.jpg
Operát írtak Lajka kutyáról

Operát írtak Lajka kutyáról

A tudomány oltárán nagyon sok állat áldozza fel magát az emberiségért. Ezek nagyrésze sajnos névtelen marad, arról nem beszélve, hogy vannak már más módszerek, melyek teljesen feleslegessé és kegyetlenné teszik ezeket a kísérleteket. 

Lajka kutya nevét azonban szinte mindenki ismeri, hiszen ő volt az első űrhajós kutya. Valójában Lajka, az űrkutatás első mártírja. A moszkvai utcákon talált kedves, mindösszesen 6 kilós kutyus 1957. november 3-án zokszó nélkül elindult a Szputnyik kettőben, és bebizonyította a következő évekre nézve legfontosabbat: az űr halálos közeg, de túlélhető, minden az ember alkotta életfenntartó eszközökön múlik.
Az elterjedt, és nyilván mesterségesen keltett mítosz szerint Lajka még vagy hat napig csaholt az űrben, amíg ki nem fogyott az oxigén a tartályából. Azonban az ezredforduló után, amikor a szovjet űrhajózás hőskoráról megjelentek az első igazi dokumentumok, kiderült: Lajka nem a fellövés okozta stressztől és túlterheléstől, a súlytalanságtól vagy a kozmikus sugárzástól pusztult el, hanem a fellövés után néhány órával a földkörüli pályán, az űreszköz túlmelegedése miatt. Ugyanakkor mindenképp nagyon fontos volt tudni, hogy túlélte a fellövést, nem rontotta le életfunkcióit a súlytalanság, tehát ha minden a tervek szerint működik, akkor az élő szervezet, megfelelően működő védelemmel, valóban képes alkalmazkodni az űrbéli körülményekhez.

Áldozatának és emlékének szobrot is állítottak, most pedig egy kortárs gyermekoperát mutatnak be róla az október 5-én kezdődő VI. Armel operafesztiválon, Russel Hepplewhite művét, melynek címe: „Lajka, az űrkutya”. 

Bízunk benne, hogy a tudomány fejlődésével egyre kevésbé lesz szükség négylábú társaink ilyen áldozatára. 

(Forrás: hvg.hu)

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2019 - CityDogs Készítette a