banner.jpg
Mire kell figyelned, ha kutyával utazol?

Mire kell figyelned, ha kutyával utazol?

Egy igazi kutyabarát számára nem lehet teljes az üdülés, ha kedvencét nem viheti magával. Szerencsére egyre több szálláshelyen látják szívesen a négylábúakat is; azonban nem elég, ha az apartman kutyabarát, hiszen valahogy el is kell jutnod addig. Az ebek szállítására pedig szigorú szabályok vonatkozik, legyen szó akár repülőről, akár vonatról, akár autóról.

Repülőgép

Repülés előtt mindenképp tájékozódj az adott légitársaság, illetve a célország az élő állatok szállítására, illetve behozatalára vonatkozó szabályairól (egyes országokban a belépés előtt karanténba helyezik az állatokat). A legtöbb légitársaság szerencsére a rövidebb útvonalakon megengedi a kisebb testű kutyák fedélzeten való szállítását. Az állatok után túlsúlydíjat kell fizetni, amit a kutya, az eledel, illetve a szállítóeszköz együttes súlyát figyelembe véve számítanak ki. Ha az ebbel együtt szeretnél repülni, igényedet már a helyfoglaláskor jelezned kell, illetve be kel szerezned egy megfelelő szállítóeszközt, és a szükséges okmányokat is. A szállítóeszköz méretére és maximális súlyára vonatkozóan nézd meg az adott légitársaság honlapját. A nagyobb testű kutyákat csak a csomagtérben lehet szállítani, azonban ezt a lehetőséget csak végső esetben vedd igénybe, hiszen a gazdi nélkül eltöltött hosszú idő nagyon megviselheti őt. Az utazáshoz ezeken kívül állatútlevélre és nemzetközi oltási bizonyítványra van szükség.

Vonat

A MÁV vonatain a kutya pórázon és szájkosárral utazhat, de étkező-, háló-, helyjegyköteles és 1. osztályú kocsiba nem viheted be; illetve fülkésbe is csak akkor, ha útitársaid beleegyeznek. 20 kilósnál nehezebb ebeket csak a peronon lehet szállítani. A négylábúnak élőállatjegyet kell váltanod, illetve a veszettség elleni oltást igazoló bizonyítványát is magaddal kell vinned.

Autó

Ha autóval utaztok, előzőleg szoktasd hozzá a kutyát a kocsihoz, hogy ismerős legyen neki a környezet. A ketrecet vagy a hámot rögzítsd az üléshez vagy a biztonsági övhöz. Időnként állj meg, hogy megetethesd és megitathasd, illetve futkoshasson egyet. Az ablakot résnyire nyisd ki neki, de arra vigyázz, ne férjen ki a feje. Ha a fentiekre odafigyelsz, a család és a négylábú is kényelmesen és problémák nélkül utazhat.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a