banner.jpg
A hét kutyája: TACSKÓ

A hét kutyája: TACSKÓ

Tipikus városi kuty. Pici, zsebben is jól elfér kiskorában, és számtalan változata létezik, lélekben a klasszikus, az ellenállhatatlan, a megunhatatlan klasszik tacsiról beszélünk, akit anno a Bucó, Szetti, Tacsi című képregényből ruháztunk fel személyes jegyekkel.

A tacskó fajtájának kialakulása a régmúlt Egyiptomba nyúlik vissza. A régészek találtak olyan leleteket, falfestményeket, ahol láthatók hosszú testű, rövid lábú kis lények. Viszont a másik elmélet szerint a dupla kutya, a basset rokona. Neve a német a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent. De ez ne tévesszen meg senkit, ősei nem borzok voltak, ellenkezőleg, célja az erdei kis állatkák populációjának kiírtása volt és van.

Ha tacskót választunk életünk négylábú társává, ne lepődjünk meg, ha reggelre egy döglött borz és egy-két pocok terül el a küszöbön, hisz a tacskó egy törpe munkavadászkutya. Aztán miután a vadászok sem tudtak már mit kezdeni a töménytelen mennyiségű borzzal, kiterjesztették a kutya feladatkörét. Így zsákmánya közé már a rókák és vadnyulak is hozzátartoznak.

A tacskó alapvetően vadászkutya, mindamellett nagyon jól alkalmazkodik a városi tartáshoz is. Önállóság a legnagyobb erénye, így csak is erős kezű, tapasztalt gazdának ajánljuk. Tartása következetességet igényel. Rövid lábai ellenére sportos és mozgékony. Makacs és önfejű nem képes a kompromisszumra, hisz egy róka lyuk mélyén nem tudhatja, hogy mikor kap egy éles karmot pofijára, így célja a végső megsemmisítés, vagy a rókalyukból való kikergetés. Szegéy róka se így nem jár jól se úgy, hisz vagy a tacsi leheli ki belőle a lelket, vagy a vadász a lyuk másik olalán. Tacskó-róka, 2-0.

Csak akkor ugat, ha ismeretlen zajokat hall, s ha igazán bátor, meg is kísérli megállítani a betolakodót. Kiváló a szimata. Viselkedésére a rendíthetetlen eltökéltség jellemző: ha egyszer elhatároz valamit, rendkívül ügyesen tudja manipulálni a gazdáját a cél elérése érdekében.

Mivel hosszú teste a rókalyukak alakjához idomult, gerince nem bírja a hosszú lépcsőzést, így liftmentes házban gyakran felkívánkozik a gazdi ölébe.

Nem nyugtatunk senkit: amilyen kicsi, olyan hangosan ugat. És pont olyan sokat is. Szóval ez egy ugatós kutya, magyaráz. Nagyjából leheteteln róla leszoktatni, biztos Napóleon komplexusa van, ez beleugat mindenbe, amibe csak lehet.

3 mérete és 3 féle szőrzete elfogadott. Méretbeli különbségei alkalmazkodnak tartási módjához. Nagymamiknak törpe, családosoknak, vadászoknak standard  méret. A méretek: standard, törpe, kaninchen. Szőrváltozatok: rövid szőrű, hosszú szőrű, szálkás szőrű.

Kistesű kutya révén akár 14 évig is élhet.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a