banner.jpg
A hét kutyája: Puli

A hét kutyája: Puli

Vajon létezik-e népszerűbb magyar kutyafajta az 1 millió 600.000 rajongóval rendelkező pulinál? Egyelőre csak az biztos: Mark Zuckerbergéknek köszönhetően nem csak egymás életét hálóztuk be mostantól addig, amíg elektromos áram és internet létezik még ezen a Föld nevű bolygón. 2011-ben magyar pulit fogadtak örökbe, aki Beast névre hallgat és állítólag a fajta feladata és régmúltja ihlette arra a Facebook alapítót, hogy éppen ilyen kutya kerüljön az életükbe. Érdekes párhuzam és szimbolika ez: ha igaz az, hogy minden kutya olyan, mint a gazdája, akkor Zuckerberg egy online terelő a social media rengetegben. És tényleg.

(forrás: 444.hu)

A puli az egyik legrégebbi kutyafajta, már az időszámítás előtt évezredekből is maradtak fent olyan sumér leletek, melyeken hasonló felépítésű kutyák segítették az állatok terelését. A Kárpát-medencébe érkezvén évszázadokig a pásztorok hű segítőjeként ismerték. Az így kialakult változatok a természetes szelekció fajtaformáló hatása alatt megtartották karakterüket. A puli évezredes fennmaradása a szorgalmat, találékonyságot, vele született intelligenciát követelő könyörtelen pusztai életmódnak köszönhető. A tikkasztó forróság, a zord hideg, a kíméletlen kemény terelő munka edzetté, ellenállóvá, igénytelenné és rendkívül tanulékonnyá nemesítették a fajtát.


Herman Ottó szerint :„ A puli a legnevezetesebb terelő pásztoreb, nyilván a magyarok közép-ázsiai őskutyája, faj szerint van ma is Tibetben, Lhassában, honnan az angolok utolsó sikeres benyomulásuk után elhozták. Erről az öreg pásztorok hite az, hogy már az ősök hozták magukkal."

Ma ismeretes formája nagyjából 100 évvel ezelőtt alakult ki, a kipusztulástól egy bizonyos Raisits Emil és munkatársai tevékenysége mentette meg. S bár ma már terelőhajlama kevéssé érvényesül, a vérében van a pásztorkutyaság. Talán nincs is eb, ami ennyire ért gazdája félszavaiból, szeme villámlásából, ellentmondást nem tűrő hallgatásaiból.

BoB Marley rasztasérója ha mozgásba lendül, leállíthatatlan.És ellenállhatatlan. Nincs is édesen visszataszítóbb, mint amikor ez az összerohadt szőrmókhalom feléd fut, súlyos rasztái porvihart kevernek és néha, de csak ritkán kilóg belőle a nyelve, szeme pupilláját pedig sohasem látod, csak elképzeled.

A szőnyegtestű puli kiváló házőrző, habozás nélkül megvédi családját és otthonát. Innentől adott az, hogy az idegenekkel szemben tartózkodó, nem egykönnyen megkenhető kutya. Persze nagyon kedves állat, bár azt mondják róla, hogy ez aztán tényleg olyan jellemű lesz, mint a gazdája. Számtalan színben létezik, a fehértől a feketéig minden koszos színben előfordul, ami kutyák között csak az állott porvilág színe lehet. Persze Zuckerbergéknek cuki fehér kutyája van, szépen tisztán tartott szőrzettel, ilyen lehetett volna Marley papa ősszbe csavarodó feje.

Kivételesen intelligens állat, bár ez valahol minden "munkakutyára" igaz. Ha van feladata, az lelkesíti, így akinek nincsen nyája, az nagyon figyeljen oda, hogyan és milyen tudatossággal fárasztja le puli kutyáját. Ugatós egy eb, így aki a nyugodt, csöndesen szemlélődő típusokat szereti, annak nem ajánljuk. Lakásba pedig még kevésbé. A szőrzet tulajdonságai annyira fárasztóvá teszik a tisztántartását és kezelését, hogy a büdös kutya kifejezést nem ismerők egy pár hónapos együtt lakás után sírva könyörögnek majd egy nullás géppel letolásért. A probléma csak az, hogy a puli identitásához hozzátartozik az öntisztitulónak csak nagy engedékenységgel nevezhető kabát. Megnyírva már nem olyan a kiállásáa, de még a lelkiállapota sem. Neki a raszta olyan, mint másnak a levegővétel. Szeressétek a pulit tehát úgy ahogy az anyatermészet megteremtette.

forrás: 444.hu, wikipédia

képek forrása: főkép: FLevente - 500px

 

 

 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2019 - CityDogs Készítette a