banner.jpg
A hét kutyája: MOPSZ

A hét kutyája: MOPSZ

Íme egy újabb hihetetlen ufókuty a hét kutyafajtái  között. Ő a MOPSZ. Eredete bizonytalan, de sok ország is magáénak vallja, többek között Kína is. Vannak, akik úgy gondolják, hogy elnevezése a latin pugnus szóból ered, aminek jelentése ököl, hiszen a mopsz pofája egy ökölbe szorított kézre emlékeztet. A rövid orrú kutyákat már jóval a keresztényésg előtt ismerték Kínában. Az uralkodók kenvenc élettársai  voltak, előfordult olyan is, hogy 4000 eunuch tevékenykedett egy tökéletes egyed létrehozásán. Úgy is néz ki. 

Ezeket a kínai kutyákat csak a korabeli ábrázolások alapján ismerhetjük, amelyek viszont rendkívül stilizáltak. Mégis 3 alaptípust lehetséges megkülönböztetni:

1. az oroszlánkutyát,

2. a pekingit

3. és a Lo-sze-t, amely a modern mopsz legvalószínűbb őse.

Tenyésztésük során a legfőbb fizikai elvárás az volt, hogy minél kisebb legyen, rendelkezzen minél elasztikusabb bőrrel, rövid szőrrel és a hercegi jegyekkel (három ránc a pofán és egy függőleges csík). Nagyra becsülték a fehér fejfoltot is. Kívánatos volt a kompakt test, a jó csontozat, a lapos arc és a szögletes állkapocs. Aztán a XIX. század folyamán kiment a divatból. Ez a tenyésztés elfajzásának tudható be, hisz túl sokan, de annál kevesebb hozzáértéssel kezdték el tenyészetni ezt a kis jószágot. Az angol buldoggal való keresztezés miatt kezdett eltűnni nagyon sok tipikus fajtajegy:  a fekete maszkot és a rövid, zárt szőrzetet is a hosszú, gyapjas kezdte felváltani. Az angolok elszántságának köszönhető, hogy a fajta mégis sértetlenül fennmaradt.

 

Tipikus társaságkedvelő kutya, egy igazi cirkuszi bohóc.Tele van energiával. Egy kis elismerésért bármire képes. Imádja a gazdáját, de más társaságát is kedveli. Érzékeny természetű állat, rögtön megérzi, ha a lakásban rossz vagy feszült a hangulat. Nem kifejezetten zajos, nem ugatós fajta, csak akkor jelez, ha igazán bajt sejt. Azt is ingább szellentés formájában. Az egyedüli zajt hangos horkolása, horkogása jelenti, ami igazából egy malac röfögésére emlékezetet. Borzasztóan cuki,

Imádja a gyerekeket, bírja a nyúzást. Emellett kiváló terápiás kutya beteg és idős emberek mellé, mert pillanatok alatt képes gazdája hangulatához alkalmazkodni.

Kifejezetten jól tanítható, bár érdemes lassan, türelmesen megértetni a Mopszal, hogy mit szeretnénk. A hangos szóra nem jól reagál, a jutalomfalatos motiválás viszont abszolut célravezető nála. Viszont itt jegyeznénk meg kedves városi mopsz tulajok: könyörgünk, ne zabáltassátok túl ezt a kutyát, mert nagyon hízékony, és nincs annál rondább látvány, mint egy túletetett, állandóan rofogő mopsz, amikor gurulva próbál a gazdája mellett érvényesülni. Meg azt se felejtsétek: amilyen a kutya, olyan  gazdija is. Gondolom egyikőtök sem akar egy túlfejlett fingópárnához hasonlítani.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a