banner.jpg
Mutasd a kutyád, megmondom, hogy vagy!

Mutasd a kutyád, megmondom, hogy vagy!

Gazdájuk társaságán kívül is vizsgálták az állatokat, otthoni és külső környezetben egyaránt. A munkálatokat végző Dr. Cas Ladha, Nils Hammerla és Emma Hughes értékelési skálát állított össze az ebek magatartását illetően, amelynek használatával a legkisebb változást is rögzíteni lehetett. A zürichi UbiComp 2013 konferencián bemutatott eredmények alapján a kutyák egészségi állapotának és viselkedésének nyomon követése elárulhatja az idős gazdi hogylétét.

"Több kutatásunk is olyan intelligens rendszerek kifejlesztésére irányul, amelyek hozzájárulnak az idős emberek önállóságának meghosszabbításához. Ezek használata azonban nem könnyű anélkül, hogy a család vagy egy szakképzett ápoló beavatkozna a nyugdíjas magánszférájába. A kutyák megfigyelése roppant diszkrét, kamerák felszerelését nem igénylő módja a megfigyelésnek" - fejtegette Dr. Ladha.

"A kutyák gazdájukkal kapcsolatos fizikai és érzelmi függősége azt jelenti, hogy hűen tükrözik annak egészségi állapotát. Például egyértelműen látszik, ha az állat kevesebbet mozog, tehát ritkábban viszik sétálni, vagy nem táplálkozik megfelelően, esetleg egyszerűen szomorúnak tűnik. Ezek mind arra utalhatnak, hogy az idős családtagnak segítségre van szüksége"- tette hozzá a szakértő.
A kutatócsoport egy modern, sebességmérővel fölszerelt, vízálló nyakörvet adtak az állatokra, illetve számítógépes rendszerben rögzítették, hogy milyen mozdulatok milyen viselkedésre vagy tevékenységre utalnak. Összesen 17-féle kutyacselekvést sikerült elkülöníteni, többek között az ugatást, a rágást, az ivást, a fekvést, a remegést és a szimatolást.

"Ez az első rendszer, ami lehetővé teszi a kutyák megfigyelését azok természetes környezetében" - magyarázta az eredmények jelentőségét Hammerla.

(Forrás: webpatika.hu, google)

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2020 - CityDogs Készítette a