banner.jpg
Mit tegyél, ha cukorbeteg a kutyád?

Mit tegyél, ha cukorbeteg a kutyád?

A diabétesz nemcsak az emberek, hanem a kutyák körében is gyakori betegség. Legnagyobb eséllyel a németjuhászoknál, az uszkároknál, a golden retrievereknél és a schnauzereknél alakul ki, de más fajták is veszélyeztetettek lehetnek.

Általában hat és kilenc éves koruk között fejlődik ki a kutyáknál, és a szukák esetében háromszor gyakoribb. A betegségre való hajlamot az ebek örökölhetik. A cukorbetegség oka, hogy a hasnyálmirigy szigetsejtei nem termelnek megfelelő mennyiségű inzulint, amelyet így kívülről kell pótolni.

Tünetek

Az inzulinhiány miatti magas vércukorszint következményében a kutya vizeletébe cukor kerül, ami miatt az ebnek gyakrabban kell vizelnie. Ennek következtében kiszáradhat, így állandóan iszik, és az étvágya kezdetben nőhet, később pedig drasztikusan lecsökkenhet.

Diagnózis

A magasabb cukorszint a vérből és a vizeletből is kimutatható laborvizsgálattal. Ha a kutya a fenti tünetek produkálása mellett gyakran hány, szomorú, nemcsak futkározás után veszi gyorsan a levegőt, szokatlanul gyenge, vagy acetonszagú a lehelete, minél hamarabb vidd el állatorvoshoz. A kezeletlen cukorbetegség idegi panaszokat, májnövekedést és akár kómát is eredményezhet.

Kezelése

A cukorbetegség kutyáknál ugyanúgy, inzulin adásával, illetve diétával kezelhető, mint az emberek esetében. A különbség annyi, hogy az egészségéért ez esetben nem a beteg maga, hanem a gazdi felel. Ha a fentieket betartod, diabéteszes kutyád is teljes életet élhet. Az inzulinszükségletet részben az eb súlya alapján állapítják meg, de természetesen ez egyedileg történik. Az állatorvos megmutatja, hogyan kell beadni az inzulininjekciót, majd egy hét után vissza kell vinned a kutyát vizsgálatra, hogy finomíthasson a szükséges mennyiségen. Arra is szükség lehet, hogy ellenőrizd a vizelet glükóztartalmát egy tesztcsík segítségével. Mivel a túlsúly nehezíti a cukorbetegség kontrollálását, csökkentett szénhidráttartalmú diétával gondoskodnod kell a kutyus ideális testsúlyáról. Fontos, hogy az eb minden nap ugyanakkor kapjon ételt és inzulint, és ugyanannyit mozogjon.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a