banner.jpg
Készüljünk a télre!

Készüljünk a télre!

Lassan beköszönt a tél, nagyon fontos ilyenkor odafigyelnünk kutyánkra, mert éljen bár lakásban vagy a kertben, az évszakváltozás sok veszélyt rejt számára. Leginkább, hiába mókás látvány, amikor egy kutya esetlenül csúszkálva fut a jégen, de tartsuk azt szem előtt, hogy náluk is számtalan traumás sérülés származik síkosság miatt történt balesetekből.

Télen hamarabb sötétedik, rosszabbak a látási viszonyok. Kedvencünk hamarabb eltűnik a szemünk elől, és csak később vesszük észre őt, ugyanúgy az autósok is, ezért tehát érdemesebb inkább pórázon sétáltatni az ebet. Vannak nagyon hasznos „láthatósági mellények” és világítós nyakörvek számukra. Ezek egy része maga is világít, másik része „csak” fényvisszaverő, de mindkettő sokat számít, hogy időben észrevegyék őt. Ráadásul a gazdi is nyugodtabb, ha kutyusa jól látható!

A szokatlanul hideg időben a nagyon fiatal, az idős, illetve a beteg kutyákra nagyobb figyelmet kell fordítani, mert immunrendszerük, szervezetük hőtermelő képessége gyengébb, hamarabb kihűlhetnek, megbetegedhetnek.

„Benti” kutyánk viszonylag keveset tartózkodik a hideg időben, mégis van néhány szabály, amit fontos figyelembe venni!

Bundájuk kevésbé alkalmazkodik az évszakváltásokhoz, így nagyjából megegyezik a téli, és a nyári viseletük. Főleg rövid szőrű barátaink tudnak nagyon dideregni egy-egy séta alkalmával, de van 1-2 hosszú szőrű fajta (bichonok, yorkshire terrier) ahol a szőr hossza ugyan megvan, de a hőszigetelésért felelős aljszőr szinte teljesen hiányzik. Ezekre a kutyusokra célszerű télen, a séták alkalmával „ruhát” adni. Lehetőleg olyat, ami többé-kevésbé ellenáll a mindenféle csapadéknak. Hála a kutyaruha térhódításának, rengeteg féléből válogathatunk, még akkor is, ha nem szeretnénk bohócot csinálni ebünkből.

A talppárnák közötti szőr kivágásával megelőzhetjük, hogy a szőr összefagyjon, és nehezen gyógyuló hámsérüléseket okozzon. Hosszú szőrű kutyáknál is érdemes ezt megtenni, mert nagyon szánalmas látványt tud nyújtani egy hólabdákon bukdácsoló szőrmók.

Télen, a város utcáin sóval (pedig ez már tiltott is), illetve egyéb mancsot irritáló anyagok kiszórásával védekeznek a hó, és jég ellen, ami nagyon csúnyán ki tudja marni Kedvencünk tappancsát, ha nem vagyunk elég körültekintők. Kenjünk vazelint az ujjak és talppárnák közé, különösen akkor, ha hosszú sétára készülünk.

Séta közben ügyeljünk, hogy a kutya ne egyen havat, és ne nyaljon jeget, mert ez garat-, és mandullagyulladás kialakulásához vezethet.  A megbetegedett kutyák köhögnek, krákognak, gyakran öklendeznek, bágyadtak lehetnek. Ilyenkor keressük fel állatorvosunkat!

Hazaérve érdemes langyos vizes öblítéssel megszabadulni a hó, a jég, a sár és az irritáló anyag maradékától. Ha repedezettnek tűnik a talppárnák bőre, hámosító kenőcsökkel ápolhatjuk, vagy használhatunk speciálisan erre kifejlesztett mancsvédő krémet.

A meleg szoba kellemes, viszont gondoljunk arra, hogy a fűtés miatt nagyon le tud csökkenni a páratartalom, amitől kutyánk bőre menthetetlenül kiszárad, és hámlani fog. A száraz, hideg időben ezért amennyiben nem muszáj, ne fürdessük kedvencünket, mert az tovább szárítja a bőrt. Ha mégis elkerülhetetlen, használjunk erre kifejlesztett, kutyáknak való hidratáló hatású sampont, ami visszaállítja a bőr pH értékét. Fésüljük gyakran, hogy a csimbókoktól, és más oda nem illő dolgoktól megszabaduljunk. Adhatunk neki bőrtápláló étrend-kiegészítőket ( ez lehet szájon át adható tabletta, olaj, vagy spot on készítmény), és etessük jó minőségű táppal.  A szoba alacsony páratartalma a légcsőszűkületben szenvedő ebek tüneteit is súlyosbítja. Párologtatóval ezen könnyen tudunk segíteni.

Ha a kutyusunk szabadban él, feltétlenül biztosítani kell számukra egy meleg, száraz búvóhelyet. Erre a célra megfelel a garázs, kamra, vagy egy hőszigetelt, fűtött kutyaház. Ügyeljünk arra, hogy a ház ne legyen túl nagy (azt nem képes felfűteni), de kényelmesen elférjen benne (fel tudjon állni, és le tudjon feküdni). Az állat alá tehetünk vastag réteg szalmát, ami jó, mert felszívja a nedvességet, és elegendő meleget biztosít. Tartózkodjunk a plédektől, és más rongyoktól, mert könnyen átnedvesedik, aztán megfagy, és megfázhat tőle a kutya, ha ráfekszik. A ház ajtaja lehetőleg az uralkodó széliránynak merőlegesen, vagy háttal álljon, ha ez nem oldható meg, csináljunk L-alakú bejáratot. Az ajtóra szerelhetünk szőnyegdarabot, vagy vastag plédet, hogy felfogja a hideget (remélhetőleg nem tépi le). Amennyiben azt látjuk, hogy kedvencünk fázik (didereg, remeg), vagy a hőmérséklet folyamatosan fagypont körül van, engedjük őt be.

A hideg napok átvészelésében elengedhetetlen a jó kondíció. Télen a táplálékkal bevitt energia nagyobb része fordítódik hőtermelésre,  így azt pótolni kell. Célszerű az ételadagot szükség szerint megemelni, illetve jó minőségű, emelt energiatartalmú eledelt adni, lehetőség szerint több részletben, langyosan.

A nagy hidegben hamarabb, akár 1-2 óra alatt befagyhat az ivóvíz, gondoskodjunk tehát róla, hogy mindig legyen elegendő friss víz az itatóban. Egy csipetnyi só hozzáadásával megakadályozhatjuk a víz megfagyását, ha egész napra el kell mennünk.

Fürdetést majd tavasszal, az utolsó szőrnyírást pedig lehetőleg kora őszre tervezzük, hogy még meg tudjon nőni kedvencünk bundája, mire beáll a tél. Számára ugyanis ez a legmegfelelőbb kutyaruha.

A gubancos, összefilcesedett bundában a nedvesség megül, nem tud kiszáradni, és amellett, hogy hőt von el a testtől, bőrgyulladás kialakulására is hajlamossá tesz. Tartsuk rendben kutyánk bundáját, és ha mi nem vagyunk alkalmasak a kifésülésre, vágásra, vigyük őt el kutyakozmetikába!

Nagyon figyeljünk oda a fagyási sérülésekre! Szabadban tartott rövid szőrű ebeknél nagy hidegben előfordulhat a kiálló, rossz keringéssel ellátott testrészek fagyási sérülése. Leggyakrabban a fülek, farokvég bőre lehet érintett. Ha a hőmérséklet fagypont körül van, engedjük be a kutyust a házba, alakítsunk ki neki egy fekhelyet az előszobában, vagy bárhol, ahol elkerülhető, hogy megbetegedjen, főleg, hogy megfagyjon!

A kutyák legtöbbje -mint a gyerekek- szeretik a telet, ha megfelelően gondoskodunk róluk és vigyázunk rájuk, lehet ez az évszak igazi móka mindenkinek!

dr. Radványi Anikó, állatorvos

angelusvet@gmail.com

Angelus Állategészségügyi Centrum

1141 Budapest, Mogyoródi út 147/B.

+36 30 947 8387

(Képek forrása: google)

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a