banner.jpg
Hiperaktív kutyák

Hiperaktív kutyák

A nagy energiájú kutyák különféle méretben, formában léteznek. Ne tévesszen meg benneteket, hogy a kutya kicsi, attól még lehet egy örökmozgó! A terrierek például simán szétkapják a lakásodat, ha nincsenek kellően lefárasztva.

Sajnos, nagyon sok kutya azért kerül a menhelyre, mert az emberek nem mérik fel, hogy milyen szükségletei vannak a fajtának. Egyetlen kutya sem lesz boldog attól, hogy kicsapják a kertbe, vagy naponta kétszer sétál 30 percet a kutyafuttatóban. A testmozgás hiánya nagyon sok viselkedési probléma gyökere. Ha erre úgy reagálunk, hogy még meg is büntetjük a kutyát, csak rontunk a helyzeten. A gazdik pedig csalódottak és frusztráltak lesznek, a kutyát hibáztatják, és végül megszabadulnak tőle.

Tehát mielőtt hazaviszel egy kutyust, tájékozódj a fajta jellemzőiről. Ha pedig sikerült egy hiperaktív ebet hazavinned, adunk néhány tippet, ami segíthet.

Az egyik legjobb móka, ha olyan sportot űzünk, amit a kutyánkkal együtt is lehet végezni. Futni, kerékpározni, görkorcsolyázni, túrázni a hegyekben a kutyánkkal együtt remek dolog. 

Bizonyos fajták, elsősorban a munkakutyák fárasztását "húzással" szokták megoldani, mert ez nagyon hatékonyan és gyorsan éget energiát. A kutyus súlyához illeszkedő gumiabroncsot húz, vagy súlyokkal megrakott mellényt visel. Nem tűnik túl kellemesnek, de ez egyáltalán nem rossz a kutyának, és sokkal jobban elfáradnak mint nélküle. Természetesen mielőtt ilyet kipróbálunk, kérjünk tapasztalt segítséget kutyaiskolában, és eszünkbe se jusson nyakörvet használni!!!

Sokan azt gondolják, egy kutya lefárasztásához elég, ha mozog. Ez azonban tévedés. A kutyák a szellemi foglalkozások során még inkább kimerülnek, így nagyon fontos, hogy a megfelelő mozgás mellett tanítsuk is őket. Legyen sok játékuk, változatosak, labdák, rágókák, csipogó állatok, és tanítsuk őket, foglalkozzunk velük rendszeresen!

Egy kutya nem kutya. A legjobb, ha kedvencünknek állandó társasága van, ha azonban felelősen nem vállalhatunk még egy állatot, hordjuk a kutyust sokszor más kutyák társaságába. Igazán szociális lény, szüksége van a fajatatársaival való mókázásra, rohangálásra. Ezt mi sosem tudjuk pótolni.

Kifejezetten kutyás sportok is vannak, melyek egyszerre mozgatják meg kedvencünk izmait és agyát is! Ha van lehetőségünk ilyenre járni, ezer százalék, hogy Buksi nem fogja miszlikre szaggatni a kedvenc bőrtáskánkat.

Agility, coursing, vadászat, nyomkeresés, gombászás, dog dancing, frizbi, stb.

Hogy melyik sportra alkalmas a kutyánk habitusa, egészségi állapota és az életvitelünk, azt alaposan és felelősen át kell gondolnunk. Azonban megéri, mert kiegyensúlyozott, boldog társat kapunk.

És a fáradt kutya jó kutya. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a