banner.jpg
Doktor kutyák

Doktor kutyák

Azt már régóta tudjuk, hogy vannak olyan kutyák, amelyek különleges érzékeiknek köszönhetően életet mentenek: romok alatt rekedt embereket találnak meg, megérzik a rohamokat vagy épp kiszagolják a daganatokat. Arról azonban eddig csak kevés szó esett, hogy a különleges képességű kutyák mellett, átlagos társaik is sokat tesznek az egészségünkért.


Szoros a kötelék - Kép forrása: Fotolia

A legelső olyan tanulmány, ami az állatok emberek egészségére gyakorolt hatásait vizsgálta, 1980-ban jelent meg. Ebben a készítők leszögezték, az állattartás segíthet elkerülni a betegségeket. Példának hozták a szívrohamon átesett betegeket: közülük ugyanis 23%-kal nagyobb valószínűséggel élték meg a következő évet azok, akiknek volt háziállatuk. Később kiderült az is, hogy az állattulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterin- és a trigliceridszintjük, a pulzusuk még stresszes helyzetben is kevésbé ugrik fel. És, ha mindez nem lenne elég, az állattulajdonosok hamarabb felgyógyulnak.

Terápia + kutya = siker?

Noha, ezeket a fenti állításokat a kritikusok 1987-ben kategorikusan cáfolták, azt még ők is kénytelenek elismerni, hogy vannak helyzetek, amelyben a kutyák vitán felül jó hatással vannak az ember egészségére. Éspedig az állatterápia során. Egy 15 perces kutyás foglalkozás egy adag fájdalomcsillapító hatásával ér fel, de még egy rutin orvosi vizsgálat során is kevésbé ijednek meg a gyerekek, ha kutya is tartózkodik a helyiségben.

Az állatterápia bizonyíthatóan felnőttekkel is működik. A pszichiátriai betegek szorongását egy kutya egyetlen látogatása egy egész rekreációs alkalomnál hatékonyabban csökkentheti. Rákos betegek pedig a kutya látogatását épp olyan megnyugtatónak találták, mint egy emberét.

Oda-vissza működik

Jó hír, hogy a kutyákkal együtt töltött idő nem csak az emberekre van jó hatással, de a kutyákra is. Bizonyítható, hogy ha szeretetet kapnak, akkor az ő szervezetükben is megemelkedik az oxitocin nevű kötődéshormon és más jótékony hormonok szintje.

 

(Forrás: Hír24)

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a