banner.jpg
A hét kutyája: magyar agár

A hét kutyája: magyar agár

Mit szoktak mondani a kutyások, ha a macskákat kritizálják? Nos, főleg azt, hogy nem lehet őket agyongyömöszölni, meg nem őrjöngenek felhőtlen boldogsággal csak azért, mert épp hazajövünk a munkából. A macskák szeretetét ki kell érdemelni. Épp ezért mondják, hogy a magyar agár olyan mint egy cica. 

Az agarak rendkívül gyors vadászkutyák, melyek a többiekkel ellentétben nem az orrukat, hanem a szemüket hasznáják! A magyar agarat a 19. század óta gyakran "javítják" az angol agárral, így a kettőt néha nehéz megkülönböztetni. Jellemzője, hogy fáradhatatlan, kitartó és iszonyú gyors.

Ha igazán hozzáértőt, az Agár Fajtamentőket kérdezzük, ők így írnak az agarakról:

"Igazából kutyabőrbe bújt macskák, akik bújnak, ölbemásznak - legyenek 10 kilós whippetek vagy 30 kilós agarak - ragaszkodnak,és közben a legönfejűbb és legmakacsabb, önálló tudatra és döntéshozatalra kitenyésztett fajta. (Az agár egyedül vadászik, ugye szokás mondani, hogy az agár nem állja a vadat, hanem maga az íj, ami leteríti azt.) Erre lettek tenyésztve - sokak szerint az egyik legősibb kutyafajta - évezredek óta, éppen ezért erősen fejlett agyuk van. Képesek a logikus gondolkodásra. Az egy más dolog, hogy általában nem fogadnak szót, de ez nem butaságuk jele, hanem egyszerűen nincs kedvük, ők nem arra vannak, hogy egy engedelmességin ugráltassák őket."

Sajnos, gyorsasága és vadászkészsége miatt az agár az egyik legkizsákmányoltabb fajta. A versenyagarakat sérülés vagy eredménytelenség esetén gyakran egyszerűen félredobják, pedig Magyarországon nincsenek pénzes agárversenyek. A kizsákmányolás másik fajtája, hogy bár tilos agarakkal vadászni, egy réteg mégis megteszi, és a kevésbé jó vadászérzékkel megáldott kutyák végül az utcán végzik.

A magyar agár lenyűgözi az embert előkelőségével, kecsességével, arisztokratikus megjelenésével és gyorsaságával. Visszafogott, tartózkodó természete igazi érző szívet takar. Rajong gazdájáért, akiket megkedvel azokat mindig “mosolyogva” és hízelkedve fogad. Elegáns és nemes, megjelenése erőt sugárzó. Egyszerűen gyönyörű, akár egy műalkotás.Nagyon éber. Az alkatuk és kedves tekintetük nagyon megtévesztő, ha szükséges kemény házőrző, amit sokan nem gondolnának róla. 

Őrült sebessége megtéveszti az embereket, azt hiszik, hogy a lakásban is ezt csinálja, pedig -a vizslához hasonlóan- otthon igazi lustaság, aki akár egész nap is képes a kanapén szunyókálni. Igazán tökéletes lakáskutya, ha biztosítjuk számára a megfelelő mozgást!

Szóval, agárra fel! Ha okos, méltóságteljes és előkelő kutyát akarsz, aki mégis imád, az öldebe mászik és úgy fut mint a nyúl...vagy még gyorsabban, az agarat neked találták ki!

Ha szívesen lennél a gazdája egy ilyen műalkotásnak, nézd meg e heti gazdikeresőnket, Csermelyt!

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a