banner.jpg
A hét kutyája: dalmata

A hét kutyája: dalmata

2013.12.09. - Judit

A világon rengeteg olyan kutya van, akinek ha kiejtjük a nevét, az emberek csak értetlenül néznek. Ha azonban azt mondjuk, dalmata, mindenkinek a kis pöttyös kutyák jutnak az eszükbe - és persze Glenn Close!

A fajta nagy népszerűségét Walt Disneynek és a világhírű 101 kiskutya című filmnek köszönheti. Hogy miért éppen ezt a fajtát választották múzsának, nem lehet tudni. Az azonban biztos, hogy nem volt ez rossz döntés. A dalmata remek fajta!

Bár már az ősi Egyiptomban is fellelhetőek dalmata-szerű ábrázolások, eredetét inkább Angliába teszik. Ez a feltűnő és elegáns kutyafajta elsősorban kocsikísérő volt, a lovaskocsikat kísérte. Kiváló választás, ha szeretsz lovagolni, ugyanis boldogan fog loholni veled.
Az autó feltalálása miatt veszítette el "munkáját", és vált házi kedvenccé. Igazi munkakutya, Amerikában például még mindig előszeretettel alkalmazzák a rendősrégen vagy a tűzoltóságon. Vadászatra azonban nem való, mert a szaglása nem a legnagyobb erőssége. Persze, ha vaami finomság rejtőzik a konyhaszekrény aljában, azt még ő is kiszagolja. Igazi zabagép, célszerű elpakolni előle a tápot és minden ehető dolgot, mert kiszolgálja magát.

A pöttyöket leszámítva, teljesen vizslára hasonlít, csak nincs annyira lapulevél füle, és kevésbé kajla. A legcukibb, hogy a kölykök teljesen fehéren születnek, és csak később pöttyöződnek be.

Nagyon intelligens fajta, könnyen és gyorsan tanul, azonban hajlamos makacskodni. Ha a gazdi nem elég határozott, egy-kettőre a fejére fog nőni! 

Hatalmas lelke van, ha agresszív környezetbe kerül, belebetegszik. Érzékenysége és makacssága együtt igencsak próbára teszik a gazdik türelmét, akármilyen édes, kedves kutya, inkább hozzáértő kézbe való. 

 

A dalmata imádnivaló fajta, és mint a hópehely, mindegyik teljesen más. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a