banner.jpg
A hét kutyája

A hét kutyája

A kutyavilág Batman-fejű, miniatűr gyúrós bajnoka kedvelt városi kutya itt Budapesten is. Úton-útfélen beleakadni valahol ebbe a kedves kis bohócba, akinek gazdafüggése igazából lakáskutyává teszi alkalmassá: sem alkata, sem habitusa nem bírja a kerti ridegtartást. "Sűrű gyerek"-szokták mondani azokra a kiskölkökre, akik már gyerekkorukban testes, mégis alacsony alkattal rendelkeznek. Na a francia bulldog éppen ilyen "sűrű gyerek": öregkoráig megőrzi kajla természetét, miközben a teste izmosra gyúrt, tömzsi smasszerére emlékeztet. Kissé fejnehéz alkata  és szűk csípője nem igazán teszi alkalmassá frizbizésre, cserébe ágymelegítőnek  egészen jól használható. Bár láttunk már kivételt: kutyasuliban még őrző-védőre is nagy sikerrel jártak vele. Orrának redői között megfelelő gyakorisággal végzett tisztítómunka kötelező, mert a lét elviselhetetlen könnyűsége nagyon hamar belebüdösöhet.

Ez a kutya hörcsög, röfög, fingik. Viszonylag gyakran. De annyira játákosan gyermekien csinálja, hogy ezért haragudni nem, cserébe elnézően röhögni igencsak lehet rajta. Képregényfigurába bújtatott kutyatestű panellakó, ez az ő igazi hivatása. A lényeg, hogy gyerek is legyen mellette, mert egészen biztosan a legjobb bébiszitter válik belőle. Rajongása a gyermekek iránt majdnem a szülőanyáéval vetekszik, csak éppen ő sosem fog kiabálni, ha esetleg elveszíti a türelmét a véget nem érő játékok közben. Idős emberek számára is kiváló megoldás, szeretete és hűsége kárpótol azért, hogy nem bírja sem a hideget, sem a meleget, és hogy a fajta túltenyésztettsége  jellegzetes betegségeket eredményezett. Magyarországon a francia bulldog nagyon divatos kutyafajta lett, ezért a kiskutya vásárlásakor nagyon körültekintőnek kell lenni. A csak a profitot szem előtt tartó szaporítás során nem csak egészséges állatok kerültek tenyésztésbe és felbukkantak szív- és légzési problémákkal terhelt francia buldogok is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden francia bulldog beteg vagy beteges. De az esélyt egy egészséges, hosszú, boldog kutyaéletre erősen növelhetjük azzal, hogy nem bizonytalan származású, papírok nélküli kutyát veszünk, hanem a gyakoribb örökölhető betegségektől igazoltan mentes szülőpártól származó kiskutyát.

Keveset ugat, ezért is annyira népszerű társasházakban. Változatos színvilág jellemzi apró termetű ebünket:

  • Tigriscsíkos (‘Bringi’): fekete és vöröses vagy aranyszínű.
  • Foltos (‘Cailli’): fehér alapon sötét foltokkal. Kutyakiállításokon elvárás, hogy a  foltok tigriscsíkos színűek legyenek és ne feketék.
  • Fehér: ez elég egyértelműnek tűnik, a fehér dominál a szőrzetében.
  • Fawn (bézs):  A bézs szín minden változatában előfordul  engedélyezett a vörösestől a tejeskávé színig.
  • Foltos fawn: fehér alapon bézs foltokkal vagy fehér alapon tigriscsíkos, bézs foltokkal.

Mivel a jellegzetes megjelenésű kutyafajta tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak: kézművesek, utcai árusok és szolgálók, emiatt a hivatalos elismerésig  hosszú volt az út. Addig csak kicsire nőtt, egyfajta bulldogként tartották számon, A francia bulldog csak akkor vált – szó szerint – szalonképessé, amikor VII. Edward angol király is vett egy ilyen kutyát.

Okos, könnyen tanítható öleb, mely érzékenyen reagál a gazdi hangsúlyaira. Veszi az adást azonnal, bár néha makacskodhat. De ettől csak még szeretnivalóbb ez a denevérfülü kutya.

Ha szeretnétek támogatni a bulldogokat, akkor szerezzetek információt innen:

BULLDOGMENTÉS

képek forrása: google

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2020 - CityDogs Készítette a