banner.jpg
Kutyakaka szabályozások

Kutyakaka szabályozások

2013.10.03. - Citydogs

Az 1998. évi XXVIII. számú állatvédelmi törvény konkrétan rendelkezik arról, hogy az állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani. Ennek elmulasztása esetén az állattartó pénzbírsággal sújtható. Ehhez most már több helyen még gyűjtőládát is biztosítanak, illetve erre szolgáló gyűjtőzacskókat.

Ennek alapján minden ebtartó kötelessége a kutyája végtermékét a megfelelő gyűjtőhelyre elvinni. Tiszta sor, érthető. A következő gondolatmenet azonban okoz némi fejtörést, mivel a szabálysértés a következőképpen kezdődhet.  A legújabb fővárosi intézkedés nyomán a Fővárosi Közterület-felügyelet emberei azokat a kutyatartókat büntetik, akiknél nincs zacskó vagy kislapát a kutyaürülék felszedéséhez. Nem pedig azt, akinek látták, hogy a kutyája a betonra ürített, majd elsétál mellette, nem szedi fel.Ha van zacskó, ha nincs.  Ergo: van nálam nejlonzacskó, hogy összeszedjem a kutya ürülékét. A közterület-felügyelő nem büntet, hiszen fel tudom mutatni a zacskót. De azt már nem tudja, hogy nem szedtem fel a kutyám aznapi termését. Vagy esetleg el is fogyhatott séta közben a zacskó és hazafelé tartván, ürítés után ugyanmár fogyjon is csak el. Ha ebben a fázisban találkozunk össze egy kutyakakafelügylővel, akkor máris szabálysértést követtünk el... Szerencsére tény az,  hogy a közterület- felügyelők munkaideje reggel héttől délután fél ötig terjed. A jó városlakó általában a kezdési időpont előtt, és a vége után jóval viszi ki a szabadba kutyáját.    Vagyis éppen elkerüljük a felügyelők munkaidejét.

Tárjünk át akkor a felszedésre. Van zacskónk, felszedjük a bűzrudat. Elbattyogunk vele az erre a célre kihelyezett gyűjtőládához. Elvileg van ilyen. A probléma ott kezdődik, hogy ad hoc jelleggel van. Ha nem találunk, bizony még sétálgatnunk kell vele. Pedig az igazi megoldás talán nem is lenne olyan messze. Az emberi ürüléket is csatornába küldik, talán lehetne valamilyen hasonlóan kulturált megoldás kutyaürülékre. Hiszen a kutyakaka veszélyes hulladék. Más bánásmódot igényel, mint bármilyen más szemét.

Budapest hegyvidéki területein már egyre több azoknak a speciális kukáknak a száma, melybe komfortos módon tehetjük bele kisebb, vagy nagyobb csomagunkat. Ezzel óvhatjuk közvetlen környezetünket.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a