banner.jpg
Kutyába chip-et!

Kutyába chip-et!

2013. január elsejétől minden 4 hónapnál idősebb kutyát kötelező transzponderrel, vagyis bőr alá ültetett mikrochippel ellátni, és ezzel párhuzamosan regisztrálni kell az állatot az országos adatbázisban. Kivétel nincsen, és aki ezt elmulasztja, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.

A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. Ritkán előfordulhat, hogy elvándorol, még ritkábban, hogy nem működik a jeladó, ezek miatt is szükséges a rendszeres ellenőrzése.

A rendelkezés hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén az állatvédők szerint, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája - már ha az adatokat pontosan bevezették a központi adatbázisba. Gyakran megesik ugyanis, hogy ha meg is történt a regisztráció, a tulajdonosváltozást már nem jelentették be, így sokkal nehezebb kinyomozni, hogy kihez tartozik a kutya. Az adatbázisban pedig nemcsak a gazda adatait jegyzik fel, hanem az állatútlevél kiállítását, az ivartalanítást, illetve az esetleges komolyabb, gyógyszerezést igénylő betegségeket is. Így szükség esetén az azonosítást követően megfelelő orvosi ellátásban részesíthetik az állatot.

Adatfeldozás

A behelyezést követően az állatorvosnak 8 napja van rá, hogy a gazda adatait rögzítse az interneten keresztül elérhető országos adatbázisban. Az állatorvosok a Petvetdata rendszert használják, melynek honlapján a chipszám alapján bárki ellenőrizheti, hogy kutyája bekerült-e már az adatbázisba. (A chip 15 jegyű azonosítóját tartalmazó matricákat az állatorvosok az oltási könyvekbe szokták betűzni, de megtalálható a származási lapon és az állatútlevélen is.) Egyszerű felhasználóként az adatbázisban csak a kutya néhány adata látható, a gazdára vonatkozó személyes adatok megtekintéséhez már állatorvosi regisztráció szükséges. Az adatbázis jelenleg több mint 700 ezer állat adatát tartalmazza, de ebben benne vannak a külföldre értékesített kutyák, valamint elenyésző számú macska és vadászgörény is.

A kamarai rendszer tagja az európai Europetnet hálózatnak, és a Magyarországon regisztrált chipek számait rendszeresen átküldik az európai adatbázisba. Ugyanakkor ez nem mindig működik tökéletesen, és esetenként előfordul, hogy az állat szerepel a Petvetdatán, de az Europetneten még nem - ahogy ez a cikk szerzőjének kutyájával is történt. Ebben az esetben a kamaránál kell jelezni a problémát, akik gondoskodnak az adatok felviteléről.

Mennyibe kerül?

Az állatvédelmi törvény korábbi módosítása értelmében a chip beültetéséért (magáért a beültetési munkalépésért) legfeljebb 3500 forintot kérhet az állatorvos. Az év végi határidőhöz közeledve sok állatvédelmi egyesület, továbbá néhány települési önkormányzat ingyenes vagy kedvezményes árú chipezési akciókat szervezett a rászorulók számára, míg mások azt tapasztalták, hogy az állatorvosok 3500 forintnál lényegesen többet számolnak fel a chipezésért.

Ezek alapján a Magyar Állatorvosi Kamara álláspontja az, hogy 3500 forintért egy eb mikrochipes egyedi megjelölésének teljes folyamata gazdaságos módon nem végezhető el. Így a mikrochipes megjelölésért (tartalmazva valamennyi munkafolyamat munkadíját, a transzponder és az egyéb felhasznált eszközök árát, továbbá a regisztrációs díjat is) bruttó 6000-től 9500 forintig terjedő összeget javasolt a tagjainak (ehhez pedig még hozzájöhet a kiszállás, és az esetleges érzéstelenítés, bódítás díja is).

Ki fogja ellenőrizni a megjelölés elvégeztetését?

A jogszabályok betartásának ellenőrzése az állategészségügyi hatóság és a jegyző feladata, továbbá az állatorvosnak kötelessége ellenőrizni a vizsgálat előtt, hogy rendelkezik-e transzponderrel a kutya. Abban az esetben, ha már elmúlt 4 hónapos, és még nincs chipje, akkor azt az állatorvos és a jegyző is köteles jelenteni a kerületi állategészségügyi hivatal felé. Gönczi szerint ugyanakkor életszerűtlen, hogy azt várják el az állatorvosoktól, hogy "feljelentsék" pácienseik gazdáit, bármennyire is érdekeltek abban, hogy minél több kutya rendelkezzen chippel. Az állatorvos elmondta, hogy az aggályaikat jelezték a jogalkotók felé is, de a javaslataikat figyelmen kívül hagyták.

fottás: origo.hu

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a