banner.jpg
Az ebtartás szabályai

Az ebtartás szabályai

2013.10.03. - Citydogs

A magyar jogi szabályozás számtalan formában próbálja lefedni a kutya és egyéb állat tartásának a feltételeit és körülményeit, de sok esetben lehetetlen megfelelő módon utánajárni a részeleteknek, mivel eltérőek a kerületi önkormányzatok és egyéb fórumok rendelkezései. A szabályozásra pedig már egy társasházi házirend is hatással lehet. Rábukkanni a megfelelő normákra, már az is kihívás, igazi nyomozókutyának kell lenni, ha a felelős állattartó szerepet méltóképpen be szeretnénk tölteni.

A KISOKOS rovat lényege, hogy folyamatában gyűjtjük az oldalra a meglévő és a legfrissebb rendelkezéseket, törvényeket, jogszabályi változásokat. Mert az állatartás minden egyes szakaszát  igyekeznek szabályozni a törvényalkotók, a társasházi kötelezettségektől kezdve a sétáltatás, pórázon tartás, oltási rend, utazás, lakóhely minimális mérete és még számtalan témában.

Az állatvédelmi törvény az általános, mindenkire kötelező szabályokat határozza meg. Úgy rendelkezik, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A felelősség ugyanis minden esetben az állattartóé, történjen bármi. A Polgári Törvénykönyv meghatározza, hogy aki állatot tart, felel azért a kárért, amelyet az állat másnak okoz. Az állattartó az állat által okozott kárért az általános szabályok szerint felel, felelősségét tehát kimentheti annak bizonyításával, hogy az állattartás terén úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Ennek a bizonyítása azonban az állattartót terheli. Megállapítható az állattartó felelőssége továbbá minden olyan esetben, amikor az állattartó megszegi az állattartásra vonatkozó szabályokat, és ezzel másnak, akár más kutyának kárt okoz. Ezért fontos folyamatosan tájékozódnunk a témában, mert habár az állat nem veszélyes üzem, de nagymértékben növeli a konfrontációk számát. Akár egy egyszerű sétáltatás közben is előfordulhatnak olyan helyzetek, melyeknek súlyos, akár büntetőjogi felelőssége is lehetséges.

Akinek észrevétele van ebben a témában, az info@citydogs.hu kontaktra küldheti meg nekünk. Köszönettel beleássuk magunkat minden felvetett témába.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a