banner.jpg

Tacskó (Dachshund)

A tacskó fajtájának kialakulása a régmúlt Egyiptomba nyúlik vissza. A régészek találtak olyan leleteket, falfestményeket, ahol láthatók hosszú testű, rövid lábú kis lények. Viszont a másik elmélet szerint a dupla kutya, a basset rokona. Neve a német a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent. De ez ne tévesszen meg senkit, ősei nem borzok voltak, ellenkezőleg, célja az erdei kis állatkák populációjának kiírtása.

Ha tacskót választunk életünk négylábú társává, ne lepődjünk meg, ha reggelre egy döglött borz és egy-két pocok terül el a küszöbön, hisz a tacskó egy törpe munkavadászkutya. Aztán miután a vadászok sem tudtak már mit kezdeni a töménytelen mennyiségű borzzal, kiterjesztették a kutya feladatkörét. Így zsákmánya közé már a rókák és vadnyulak is hozzátartoznak.

A tacskó alapvetően vadászkutya, mindamellett nagyon jól alkalmazkodik a városi tartáshoz is. Önállóság a legnagyobb erénye, így csak is erős kezű, tapasztalt gazdának ajánljuk. Tartása következetességet igényel. Rövid lábai ellenére sportos és mozgékony. Makacs és önfejű nem képes a kompromisszumra, hisz egy róka lyuk mélyén nem tudhatja, hogy mikor kap egy éles karmot pofijára, így célja a végső megsemmisítés, vagy a rókalyukból való kikergetés. Szegéy róka se így nem jár jól se úgy, hisz vagy a tacsi leheli ki belőle a lelket, vagy a vadász a lyuk másik olalán. Tacskó-róka, 2-0.

Csak akkor ugat, ha ismeretlen zajokat hall, s ha igazán bátor, meg is kísérli megállítani a betolakodót. Kiváló a szimata. Viselkedésére a rendíthetetlen eltökéltség jellemző: ha egyszer elhatároz valamit, rendkívül ügyesen tudja manipulálni a gazdáját a cél elérése érdekében.

Mivel hosszú teste a rókalyukak alakjához idomult, gerince nem bírja a hosszú lépcsőzést, így liftmentes házban gyakran felkívánkozik a gazdi ölébe.

3 mérete és 3 féle szőrzete elfogadott. Méretbeli különbségei alkalmazkodnak tartási módjához. Nagymamiknak törpe, családosoknak, vadászoknak standard  méret. A méretek: standard, törpe, kaninchen. Szőrváltozatok: rövid szőrű, hosszú szőrű, szálkás szőrű.

Kistesű kutya révén akár 14 évig is élhet.

 

 

Méret S
Viselkedés Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Minden állatnak szüksége van megfelelő arányokban szénhidrátokra, fehérjékre, zsírokra, valamint vitaminokra és nyomelemekre. Az ásványi anyagszükségletet pótolhatjuk a különböző kiegészítő készítményekkel. Amennyiben magunk készítjük a takarmányt, úgy figyelemmel kell lenni arra, hogy a kutya ragadozó mivoltánál fogva húsevő. Az étkezési adag minimum egyharmad hús, kétharmad egyéb anyagból álljon.

Az előre gyártott tápok való etetése történhet száraztáppal vagy konzervvel.

Az etetések száma és az adag mennyisége minden esetben függ a tacskó korától és a napi fizikai terhelés nagyságától. Fontos a kutyák vízfogyasztása is. Gondoskodni kell az állandó friss vízről és annak mindenkori hőmérsékletéről.

A rövid szőrű tacskó szőrzete nem különösebben igényes a gondozás szempontjából. Elég időről időre átdörzsölni egy gumikefével, vagy egy gumis kopókesztyűvel, ami jól eltávolítja az elhalt és kilazult szőrszálakat. A szálkás szőrű tacskó szőrzetét évente átlagosan kétszer kell trimmelni – a gyakoriság a szőrzet állapotától is függ. A fej szőrzetének minél rövidebbnek kell lennie. A szőrzetet vágni kizárólag a lábujjak között szabad. A hosszú szőrű és a szálkás szőrű változatoknál időnként le kell nyírni a talppárnák közötti szőrt is, mivel abban megakadhatnak a tüskék és az apróbb kövek. Minden tacskónál rendszeresen kell ellenőrizni a hallójáratot, és szükség esetén meg is kell tisztítani egy megfelelő oldattal. A karmait röviden kell tartani.

A tacskók nagyon szeretik hasukat és hogy azt megtöltség, külön féle fortélyokhoz folyamodnak. Leginkább könyörgő tekintetüket vetik be, melynek a nagymamák és gyerkőcök egyöntetűen a jutalom falat rendszeres adagolásával válaszolnak. Nem szabad túl etetni, mert az elhízott tacskó nem egészséges. A súlyfelesleg túlzottan megterheli az állat hosszú hátát. Az állat testaránya miatt a leggyakoribb a gerinccsigolyák között levő porckorongok sérülése és emiatt a test hátsó részének bénulása, a „tacskóbénulás”.

Noha ez a kutya szívesen kíséri el gazdáját hosszabb sétákra is, általában jól alkalmazkodik a körülményekhez. Ajánlatos gondoskodni arról, hogy sokat mozogjon, mivel ez segít kondíciója megőrzésében. Ha a gazdája engedi, hogy a tacskó póráz nélkül szaladgáljon a szabadban, a kutyából előtörhet a vadászösztön, s megeshet, hogy hirtelen elrohan valamerre.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a