banner.jpg

Puli

A világ legismertebb terelő kutyája. Ázsiai vándorlásaink alatt krrült be a Kárpát-Medencébe. Találtak olyan szobrokat, ahol a pásztorok mellet hasonló kinézetű kutyát ábrázolnak, mint a puli .Ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak. Akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért. Kicsi mérete ellenére pillanatok alatt haptákba képes vágni egy egész birka nyájat. Nyáj híján a puli nagyon jó házőrző is, hisz éber és kitartó. Harapása nem kifejezetten kimagasló, de soha sem adja fel és szinte megvesztegethetetlen, ha valamit kitalál, azt biztos véghez viszi.

A mezőgazdaság és az állattenyésztés hanyatlása miatt a puli sztár kutyává vált. Egyre inkább alkalmazzák rendőrkutyaként vagy épp ellenkezőleg házi kedvencként.

A zord tartási körülmények a pulit egy ellenálló, inteligens és kitartó kutyává tették, így a fajta fennmaradása is megalapozottá vált.

Az önálló munkavégzés az erényei közé tartozik, gazdája minden szavát, érintését figyeli. Sőt a jól képzett puli, a gazda tekintetének kifejezett mozgását is parancsnak veszi. Kedveskedő, családszerető, elbűvölő egyéniség, különösen kedveli a gyerekeket, ezzel együtt önérzetes és sértődékeny. Kitűnő házőrző, aki mindent hangosan kommentál.  A kertes házak őrzőjének, barátnak egyformán alkalmas jószág. Városi lakásban - nemezesedő bundájának erős szaga miatt - nem ajánlott a tartása. Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. . Energikus, mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat. Bátor, szinte semmitől sem fél. Ugatós, de kiegyensúlyozott kutya.

 

 

Méret M
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

A kölyök pulit 1,5 éves koráig kölyök táppal érdemes táplálni, majd eztán váltsunk át felnőtt tápra. A munka kutyaként tartott pulit magasbb fehérje tartalmú táplálékkal érdemesebb etetni, hisz jóval több energiára van szüksége, mint házőrző társainak.
 

A fajta védjegyeként számontartott szőrmebunda gyönyörű, de egyben problémássá is teszi a kutya gondozását. A szőrtakarója lehet zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos, de annyi bizonyos, hogy főleg a lakásban tartott példányoknál alapos gondozást igényel. Egy pulival szembe találkozva, hirtelen nem lehet megállapítani, hogy éppen hol kezdődik és hol végződik. Az összegubancolódott szőrű puli leginkább egy szőnyegre hasonlít, hisz e nagy tehertől a fekvésen kívül nem igen van kedve mást csinálni. 

A legkönyebb dolgunk akkor van, ha van kéznél egy nyájunk, vagy csordánk. Ha sajnos ennek hiányában vagyunk, hosszú sétákra és megfelelő lefárasztásra van szükség. Mozgékony fajta révén nem kifejezetten szereti  tétlenséget. Energikus, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a