banner.jpg

Olasz agár (Piccolo Levriero Italiano)

Régen a királyok és a finom hölgyek kedvence volt. Nagyon ősi fajta, egyike a legelőször kedvtelésből tartott állatoknak. 

Annak ellenére, hogy a kis olasz agarat szinte a kezdetektől kedvtelésből és dédelgetni való kedvencként kényeztették, a fajta mai napig őrzi agár mivoltát. Ezt szolgálja áramvonalas kis teste is. Aki kis olasz agár gazdája kíván lenni, tisztában kell lennie a kutya tulajdonságaival, vadász és szabadság ösztönével. Ha netán a nagy séta közepette eszünkbe jut agarunkról lecsatolni a pórázt, és netán valahogy valamilyen apró vad elébünk penderedik, ne lepődjünk meg, ha a következő pillanatban kutyánk helyett már csak egy porfelhőt látunk. Érzékszervei csöppet sem tompultak az évszázadok során, melyet uralkodói kacsókban heverészve töltöttek. A legkisebb rezdülés sem kerüli el figyelmét. Hihetetlen távolságból ki tudja szúrni a legapróbb moccanást is, amire vérbeli agárként, nitróval hajtott, chipptuningolt ágyúgolyóként képes robbanni.

Érzékeny lelkű, könnyen megsértődik. Imád a gazdájával heverészni, ilyenkor kómaszerű állapotba kerül, mint egy jól lakott napközis, ha repetázhatott a tejbedarából. Az olasz agár huncut kutyus - a kedvenc időtöltései közé tartozik a sütkérezés, kedveli a magas helyeken való tartózkodást, például a konyhaasztalon, ahonnan előszeretettel lopkodja le az ott hagyott falatokat. Ha netán lakásban tartjuk és hosszas keresés után sem leljük agarunkat, az első hely, ahol érdemes megnézni, az az ágy. Imád a takaró alatt tartózkodni, még a hermetikusan lezárt dunyha alatt is képes békésen szunyókálni. Imádja a civilizáció vívmányait, mint a padlófűtés és a szőnyeg. Az idegenekkel tartózkodó. A gyerekeket imádja.

A nevelését illetően 2 fajta álláspont létezik az agarasok körében, egyesek szerint lehetetlen, mások szerint reménytelen. Pedig igazság szerint a kölyök kortól elkezdett következetes nevelés éppúgy gyökeret ereszt az agarak agyában, csak másfajta „virág” hajt belőle.

Habitusát tekintve igazi társasági eb, aki mindig, minden élethelyzetben és korban képes egy kis bolondozásra. Komikus kellékei „gyárilag” rendelkezésre állnak, ahogy betépett partidrogos tiniként cikázik vékony pálcika lábain, rózsafüleit le-föl csapkodva.

Méret S
Viselkedés Szelíd, alázatos, Csendes, nyugger csahos
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Agaraknál az etetés nagyon összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára és tápanyagra, vitaminra van szüksége, mint egy nem versenyző társának.  Fülledt, meleg időben sokkal jobba kell figyelni a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki, és ne kapjanak hőgutát. Nem szabad őket össze-vissza maradékkal etetni, valójában ez egy kutyának sem tesz jót.

 

Az olasz agár rövid, fényes, selymes szőrrel rendelkezik, nagyon keveset vedlik. Nagyon könnyen át lehet fésülni a szőrét, csak időnként kell átkefélni egy puha sörtekefével.

 

Az olasz agár valódi veszélyt jelent magára, a szabadságvágytól megrészegülve olyan magasságokból képes leugrani, amit superman is megirigyelne. Méltán igaz rá a „I belive I can fly” dalszöveg. Ezeknek a kamikaze akcióknak gyakran törés vagy halál is lehet a vége. Ezeket a mutatványokat nehéz kontrollálni, egy módja van, a póráz.

 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a