banner.jpg

Óangol juhászkutya (Bobtail)

Az először munkakutyaként alkalmazott Old English Sheepdog-ot, önálló fajtaként az 1800-as évek elején említik, mikor is nyugat-angliai juhtenyésztők elhatározták, hogy kialakítanak egy szívós, mozgékony intelligens pásztorkutyafajtát. Így jött létre az óangol pásztorkutya, más néven Bobtail.

Értelmes, tanulékony fajta. Nagyon figyel a körülette levő emberek és világ hangulatára, így könnyen alkalmazkodik a körülötte lévőkhöz. Nevelését már kis korban el kell kezdeni, mert némi makacsság azért szorult belé, juhászkutyához illő módon. Bár ha veszélyt érez, hangos ugatással jelez, összességében nem tekinthető igazán éber kutyának. Általában barátságos, békés természetű kutya. Jól kijön más háziállatokkal, a többi kutyával és a gyerekekkel is. Nem szereti a magányt, mindig és mindenütt a gazdája mellett érzi jól magát.

Mint általában a terelőkutyák, ő is hajlamos a gyerekcsorda összeterelésére. A gyerekekkel szemben is türelmes, fáradhatatlan játszópartner, rettenthetetlen testőr, ráadásul akkor sem reagál agresszívan, ha a kicsik a szőrét húzzák, vagy az orrát piszkálják.

A kutatók egy érdekes jelenséget figyeltek a bobtail kölyköknél. A kölykök másolják a kifejlett kutyák viselkedését. Ha a kifejlett kutyáknak azt parancsoljuk, hogy „Feküdj!”, akkor a fiatalok is ugyanúgy lefekszenek. Ha behívjuk a nagyokat, a kicsik „másolva” őket, szintén gyorsan odarohannak. Ez a „másolás” a falkában élő állatok sajátossága.

Méret L
Viselkedés Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt, Csendes, nyugger csahos
Életstílus
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

A kutyát mielőbb hozzá kell szoktatni a táplálkozási ciklusokhoz: milyen gyakran, milyen jellegű ételt és mennyit kap. Ez a bontail etetésénél is igaz. Nem finnyás, sőt imádja a hasát, lopkodás a vérében van, ezért figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk az asztalon semmit elől, mert könnyen ebünk vacsorájává válhat.

Szőrzete ugyanakkor gondos ápolásra szorul. Tenyésztői szerint ugyan ez a szőrzet valamiképpen "öntisztuló", ezért sohasem fürdetik, de legalább kétnaponkénti alapos lekefélés mindenképpen ajánlatos.

Pásztorkutya mivoltából adódóan nagy a szabadságérzete. Ezért a pórázon való sétáltatás helyett inkább a szabadon történő futtatás részesítendő előnyben, mivel ez sokkal természetesebb egy pásztorkutya számára. A kölyök Bobtailt nem érdemes sokat futtatni, mert a csontjai még puhák és a túl sok testmozgás komoly következményekkel járhat.

 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a