banner.jpg

Norvég buhund (Norsk Buhund)

Neve a “bu” (udvar) szóból származik és azt hivatott jelezni, hogy az őr és terelőkutya pozícióját töltött be. Egy X. századi viking sírban találtak hat kutyacsontvázat, melyek feltételezhetően a buhund ősei. Ezek azért maradhattak fenn, mert a viking temetkezési szokások szerint a harcosok mellé temették a kutyáikat és vagyontárgyaikat. A standardot az 1913-as mezőgazdasági kiállításon mutatták be előszőr. Hazájában manapság is használják nyájterelésre és házőrzésre. Mindenes kutyának is nevezhető, hisz megtalálhatók benne azok a tulajdonságok, amikkel egy munkakutyának, egy vadászebnek vagy egy terelő kutyának rendelkeznie kell. S emellett kitűnő társasági kutya is.

Hűséges és odaadó fajta. Egy kicsit harcias, de korai szocializációval engedelmességre nevelhető. Idegenekkel szemben sem bizalmatlan, érkezésüket nagy ugatással jelzi. Más állatokkal összeszoktatható.

 
Méret M
Viselkedés Okos, agyafúrt, Csendes, nyugger csahos
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Táppal vagy direkt neki elkészített házi koszttal egyaránt etethető. 

Bundája nem igényel különösebb gondozást, vedlési időszakban az elhalt szőrszálakat fésüljük ki. Északi kutyafajtákra jellemző tulajdonsággal, hogy nincs kutyaszaga, ő is rendelkezik.

 

Nagy mozgás igényű, szereti a nagy területeket, de házőrzésre alkalmatlan. A monoton munkát nehezen viseli, ezért képzését változatossá kell tenni. A kutyás sportokban viszont jeleskedik.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a