banner.jpg

Német spitz (Deuscher spitz)

A Német spitz (Deuscher spitz) Közép-európa legrégebbi kutyafajtája. Valószínűleg az úgynevezett tőzegkutya (Canis familiaris palustris Rüthimeyer ) leszármazottjai. Minden német spitz, függetlenül attól, hogy milyen méretű vagy színű, egy családot képez és egy tipikus "spitz" kinézettel rendelkezik. A német spiccek közé öt típus sorolható: Wolfspitz (Keeshound), Nagyspitz, Középspitz, Kisspitz, Törpespitz (Pomerániai).

A Spitzek eleven, vidám, mozgékony és energikus kutyák. Meglehetősen értelmesek, nagyon szeretnek tanulni, a gazdájukhoz hűségesek, de nem erőszakosak; éberek és szeretnek ugatni. Pontosan tisztában vannak gazdájuk birtokának határaival, és egyedül nemigen merészkednek ki onnan. Általában jól kijön a fajtársaival, de ha egy másik, (sokkal) nagyobb kutya megtámadja őt vagy erőszakosan viselkedik vele, néha elfeledkezik szerény méreteiről. Az ilyen egyedeket a gazdájuknak kell megvédenie – saját maguktól. A háziállatokkal, például macskákkal való együttélése általában problémamentes. Az idegenekkel szemben többnyire éber, és számára mindig a család az első.

Szinte kizárólag társként tartják, ám értelmességének és fürgeségének köszönhetően megfelelő felügyelet mellett meglepő sporteredményeket érhet el. Gyakorlatilag nem ért semmihez, de mindent tud. Ha ételről vagy reggeli sétáról van szó, nem ismer irgalmat. Nagyon szép kutyaágyakat lehet venni a kutyusoknak, de ha spiccünk van, nincs rá szükség. A módszere, hogy először csak a párnánknál ólálkodik, kis orrát dugja a takaró alá, aztán mikor egy pillanatra nem figyelünk, már fent is van az ágyban és a perc töredéke alatt képes elaludni, nem törődve azzal, hogy hatalmas bundája a képünkbe lóg.

 

 

 

Méret S
Viselkedés Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

A kis spiccnek jó minőségű kornak és méretnek megfelelő szójamentes száraztápot adjunk.  Főtt húst-rizzsel, tésztával, főtt sárgarépát, zöldséget, sütőtökpürét és esetleg minőségi konzervet, probiotikus joghurtot, túrót. Nyerstojást és csokoládét semmiképp sem, mivel mérgező és halálos lehet! Konyhai maradékot, túlzottan fűszeres ételeket kerüljük! A krumpli és a felfújódást okozó zöldségek (bab, káposzta) nem a legmegfelelőbb étel a kutya számára. Adhatunk nekik húslevest hússal, répával, kevés tésztával, zúzával, májjal.

Dús szőrzete ellenére a közép Spitz általában meglepően kevés gondozást igényel. A Spitzek szőrzete ugyanis olyan jellegű, hogy nem tud összegubancolódni. Kéthetente is elég átkefélni a szőrzetét egy igen durva sörtéjű kefével, amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. A túl gyakori vagy túl alapos kefélés nem ajánlott, mivel kárt tehet az aljszőrzetben. A vedlési időszakban azonban érdemes naponként fésülni a szőrzetét, máskülönben az egész lakás tele lesz kihulló aljszőrzetükkel. Karmait rövidre kell vágni, és rendszeresen szükséges ellenőrizni a fogait – főként, hogy a hátsó zápfogakat nem fogkövesek-e.

A Spitzek könnyen nevelhetők. Értelmes kutyák, és gyorsan megtanulják az új parancsokat. A közép Spitz kevés hibájának egyikeként az említhető meg, hogy nagyon sokat csahol. Már egészen kicsi koruktól kezdve el kell kezdeni arra szoktatni őket, hogy csak néhányat vakkantsanak, amikor valami történik (megszólal a csengő, látogatók érkeznek stb.), majd maradjanak csendben. Következetes és egyértelmű neveléssel az ilyen zavaró ugatás is elkerülhető. A szocializáció időszakát jól kell kihasználni: a fiatal Spitz kölyköket a gazdájuk a lehető legtöbb helyre vigye magával, hogy nyugodt, fesztelen körülmények között szokhassanak hozzá a különböző állatokhoz, emberekhez és gyerekekhez. Ezáltal a kölykök kiegyensúlyozott felnőtt kutyákká fejlődhetnek, amelyek magabiztosan reagálnak a különbözőhatásokra.

A közép spitz beéri naponta néhány rövid sétával, ha emellett rendszeresen lehetőséget kap a kertben való játékra és szaladgálásra. Ha a gazdája inkább a hosszú sétákat kedveli, azt sem bánja: örömmel vele tart oda is. Nem számít neki, hogy hová mennek, a belváros forgatagában éppoly szívesen sétál, mint az erdőben vagy a mezőn. Kiváló az alkalmazkodó készsége, így a lakásban is jól érzi magukat. A Spitzek egyik nagy előnye, hogy nem hajlamosak a szökésre. Nem csavargó természetűek, s a póráz nélküli sétáltatás során is azdájuk közelében maradnak.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a