banner.jpg

Német juhászkutya (Deutsche Schäferhunde)

Az egyedüli kutya fajta, akit talán mindenki ismer, köszönhetően Rin Ti Tinnek, Rex felügyelőnek  és Jerry Leenek, gyermekkorunk mesebeli filmhőseinek.

Nevéből adódóan Németországból származó fajtáról van szó, ónémet juhászkutyából és különböző pásztorkutyákból tenyésztették ki. Végleges, mai formáját az 1800-as évek körül érte el. Eredetileg a neve Deutscher Schäferhund.

Nem véletlenül lett Hollywood kedvence, hisz tanulékonyságának, türelmének, kitartásának köszönhetően a 451. felvételnél is ugyan olyan lelkesedéssel ül, fekszik, alszik, ugrik, cukin néz és támad. Ez a hatalmas munkakedv akkor válik ártalmassá, ha nincs megfelelően lemozgatva és nincs számára elegendő feladat, akkor talál magának, egy-két papucs előbányászása, virág kigyomlálása nem esik nehezére. Kellemes társ a háznál, imádja a gyermekeket, barátságos a háziállatokhoz. Ideális munkakutya, nagyon nehéz helyettesíteni. A szépségideálokat kergető tenyésztőknek már von Stephanitz is azt válaszolta: "A juhászkutya munkakutya, és maradjon is munkakutya!"

Észreveszi, sőt meg is érti, mi zajlik a környezetében, s természetes feladatának tekinti a családtagok, az otthon és család tulajdonának védelmét. Rendkívül hűséges, gyengéd, barátságos és magabiztos. Noha a család minden tagjával – a gyerekekkel is jó viszonyban van, általában különösen erősen kötődik egyvalakihez. Nem hagyja magát idegenektől megvesztegetni. Kiváló a szimata. Szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyújt, ezért a német juhászkutya nyugodtan tartható szabadtéri kifutóban is. A fajta nem való olyan embereknek, akik sokat vannak távol otthonról, ha ugyanis nem kap elég figyelmet a gazdájától, úgy érzi, hogy büntetésben van.

Méret L
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Amit minden kutyatartónak tudnia kell: a kutya életkorának, egészségi állapotának, mozgásának megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot kell adni, ebben az állatorvos segít. Mindig legyen friss víz a kutya előtt. Nem kaphat nyers disznóhúst, nyers baromfihúst, vesét, füstölt, sózott vagy erősen fűszerezett húst.

Gondozás nem igényel különösebb erőfeszítést.  Naponta egyszer egy vakaróval át kell húzni majd kikefélni a szőrzetét. Felálló fülét és szemét időnként érdemes áttörölni. A fogkő elkerülése érdekében marhacsontot vagy száraz kenyeret rágjon a kutya. Ha mégis van fogkő, azt akár körömmel is le lehet kaparni. A karmok egy sokat mozgó kutyánál kopnak, de ha szükséges, egy durva reszelővel le kell koptatni azokat. 

Nagy mozgás igényű, napi lefárasztást igényel. Folyamatos tanulás, kihívások keresése jellemzi a fajtát, mivel ez a típus egy szinte mindenre alkalmas fajta és szívesen tanul új dolgokat.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a