banner.jpg

Német fürjészeb (Deutscher Wachtelhund)

Kitenyésztését az 1900-as évek elején kezdték meg és a fürjek hálós vadászatára használták. A lőfegyverek megjelenése előtt a fürjet hálóval vadászták le és a vadat légszimattal kellett megkeresnie, majd lefeküdnie előtte, s ezután pedig a vadászok hálót borítottak a kutyára és az előtte lévő területre. A tudatos tenyésztésnek köszönhetően a kutya szépen átalakult kajtató ebbé, azaz a vadat nem megállja, hanem hangosan hajtja. A fajtát elsősorban erdei és vízi vadászatra alkalmazzák, ma is kizárólag vadászati célra tenyésztik vadászok, vadászoknak.

Kettős jellemének köszönhetően egyszerre kötődik gazdájához, jól irányítható, „puha” természetű kutya, de mellette hatalmas vadászszenvedéllyel rendelkezik. Gyorsan tanul, szívesen dolgozik, könnyen fegyelmezhető, de a vadászatok során figyelni kell rá, mert a fegyelmet könnyen „felülírja” a hatalmas vadászszenvedély. Ezért fontos a korán elkezdett engedelmes nevelés és a következetes parancsok kiadása. Nem jól reagál a durva, agresszív bánásmódra, befeszül és nem hajlandó dolgozni.

Már kis korától kezdve kezdjük el az összeszoktatását a háziállatokkal, különben az útjába kerülő apróvadat, rókát, macskát igyekszik lefojtani. Könnyű vele együtt élni, gyerekekkel, idegenekkel sem agresszív.

 
 
Méret M
Viselkedés Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt, Csendes, nyugger csahos
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Táppal vagy direkt neki elkészített házi koszttal egyaránt etethető. A munkakutyák esetében figyelni kell a megfelelő fehérjebevitelre.

 

Hosszú szőre jól alkalmazható a vadászat során, nem fázik és a hideg vízben, magas aljnövényzetben is könnyen mozog. A hosszú szőr hátrányt jelent olyan helyeken, ahol sok a bogáncs és egyéb szőrbe ragadó gaz. Ilyenkor mindenképp fésüljük át és szedjük ki a a beragadt bogáncsokat.

Nagy mozgásigénye miatt inkább kertes házba ajánlott, de lakásban is tartható, megfelelő lemozgatás mellett.

Fürge és kitartó kutya, kiválóan apportíroz.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a