banner.jpg

Német dog (Deutsche Dogge)

Már a fáraók idejében is fellelhető a piramisok falrajzain egy a doghoz nagyon hasonló óriás kutya fajta. Feltehetően fáraók kedvencei voltak ezek a hatalmas termetű, arisztokratikus megjelenésű kutyák. De tényleges eredetét homály fedi, hisz a németek és a dánok is sajátjukként tekintik. Őseit harci kutyaként tisztelték, medvére, vaddisznóra, sőt, tigrisre is vadásztak velük, mára már inkább őrkutya és családi kutya pozícióba lépett.

Érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához, kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Az a család, ahol gyakoriak a hangos szóváltások és viták, ne vegyen dogot, mert ezeket nehezen viseli. Egygazdás, akire mindig hallgat és folyton követi. Hajlamos megsértődni is. Kiképzését nem szabad túl korán kezdeni. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat. Kiváló őrkutya. Azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Nem nagyon szokott ugatni. Szocializációja kicsit hosszabb időt vesz igénybe. Így nagyon fontos, hogy fiatal dogunkat jutalomfalattal ösztönözzük. Ha viszont megtanul valamit, azt élete során bármikor teljesíteni tudja. Kiváló kereső kutya.

Élettartama nem túl hosszú, mivel az ilyen nagy testű kutyák rövidebb ideig élnek, mint a kisebb társaik. Várható élettartamuk mindössze 8-10 év, de előfordulhat, hogy csak 6 évig élnek. Tartása időigényes és költséges.

 

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Csendes, nyugger csahos
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Fiatal korában iszonyatos sebességgel építi fel testét, hatalmas súly nehezedik a fejlődésben lévő végtagokra, ezért rendkívüli figyelmet igényel a táplálék tápanyag összetétele. A hiányzó vagy túladagolt tápanyagok; a kevés vagy megerőltető mozgatás hatására deformálódnak, károsodnak a végtagok, mely károk később már csak nehezen, vagy egyáltalán nem orvosolhatók. A táplálékon való spórolás sok dogból csinált már már-már nyomorék, kacskalábú, púposhátú, agárszerűen sovány szerencsétlent.  Egy kifejlett dog táplálékigénye ugyan nem olyan tetemes, mint némely legendákban hallani – ennek ellenére számítani kell rá, hogy naponta 600-1000 gramm jó minőségű tápot igényel. Fontos, hogy 2 adagban kapja meg a napi adagját, és evés után legalább egy óráig ne mozogjon. Nagyon sok dog (és más, mély mellkasú fajta) kínhalálát okozza a mozgás hatására átforduló teli gyomor (gyomorcsavarodás), mely a táplálék erjedése következtében lassan felfúvódik, elzárja az ereket, (az állat erőlködik, sikertelenül hányni próbál), de lassan összeomlik a vérkeringés.

 

AAz átlagosnál gyakrabban fordulnak elő még különböző bőr- és szőrbetegségek, szembetegségek (szemhéjak kifelé- és befelé fordulása, pislogóhártya porcának törése). A fülkagylók már nem vághatóak, ezért gyakran sérülnek játék, vagy akár fejrázás közben (haematómák). A méretes, lendületet tompító szőrrel nem fedett farok könnyen sérül, végét gyakran véresre csapkodja örömében.

NYÁLAS! Erről nem lehet leszoktatni, ha iszik, ha melege van, vagy ha ideges - akkor a pofáján két oldalt „cipőfűzőt” növeszt nyálból.

Folyamatos lemozgatást és ösztönzést igényel. Igényli a foglalkozást, kitartó gazda mellett játékos motiválással könnyedén teljesíti az engedelmességi (E) vagy kísérőkutya vizsga (BH) követelményrendszerét.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2020 - CityDogs Készítette a