banner.jpg

Nápolyi masztiff (Mastino Napoletano)

Az ókori molosszus egyenes ági leszármazottjának tartják. A legendás molosszusoktól való származással más nagyméretű, határozott őrzőképességű, későbbi mészáros, harci és különböző őrkutyatípus is büszkélkedhet.

Emellett a kutya mellett nem lehet csak úgy elmenni. Van, akiből csodálatot, van, akiből meghökkentést vált ki. Látványa annyira impozáns, mint egy nagyragadozóé, nyugodt pillantása pedig egészen szuggesztív hatással bír. Legtöbbjük társként kezelve érzi jól magát, és nem mutat túlzott hajlandóságot arra, hogy pattogó vezényszavakra cikázzon ide-oda. Mindenkori feladatuk a gazda, a család és az értékek védelme volt. Választott gazdájára szinte imádattal tekint, de megkülönböztetett figyelemmel szereti családját, és teszi ezt különös tekintettel a gyermekekre. Számukra ideális játszópartner, mivel nem szeles természetű, végtelenül türelmes és gyengéd a csöppségekkel. Nagy mérete ellenére egy lelkizős eb, aki képes eljátszani az „én most éppen apró társasági kutya vagyok „című magánszámát.

Idegenekkel szemben nem agresszív, de távolságtartó és valami rejtett képessége folytán pontosan tudja, hogy kivel, mikor, hogyan kell viselkednie. Nem kifejezett munkakutya, de gazdája parancsait készségesen teljesíti.

Megfelelő lemozgatás mellett lakásban is tartható.

 

 

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Csendes, nyugger csahos
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Felnőtt korában minőségi száraztápból általában 40-60 dkg-ot fogyaszt etetésenként. Figyelembe véve kifejlett kori 50-70 kilós testsúlyát, ez nem számottevő mennyiség, azt azonban tudnunk kell, hogy végleges testméretét két-három év alatt éri el, és ebben az időszakban értelemszerűen nagyságrendekkel több táplálékra van szüksége. Nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű tápot és vitaminokat kapjon, mert ha nem megfelelő a fehérje és vitamin bevitel, akkor csontjai, porcai, ízületei, valamint ínszalagjai nem lesznek képesek követni a test fizikai növekedését, és olyan maradandó károsodásokat szenvednek, melyeket soha többé nem lehet helyrehozni.

Hetente egyszer elég átkefélni egy gumisörtés kefével; a vedlési időszakban pedig gumikefével vagy masszírozó kesztyűvel kell eltávolítani az elhalt vagy meglazult szőrszálakat.

Nem nagy mozgásigényű fajta. Szeret játszani és hancúrozni, de az órákig tartó séták nem neki valók. Fiatal korában igen gyorsan nő, ilyenkor ügyelni kell rá, hogy ne  mozogjon túlságosan sokat, ne fárassza agyon magát. Fejlődése idején kerülni célszerű a durva játékokat, és lehetőleg biztosítani kell, hogy minden energiáját a megfelelő csontozat és izomzat kifejlesztésére fordítsa.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a