banner.jpg

Mudi

A Mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta. A pásztorok német puli néven ismerik, az állomány zöme ma is az ő kezükön van. Gyakran azonosítják a puli-pumi keverékeként, pedig nem sok köze van hozzájuk. Sokáig nem is különböztették meg a pumitól és a pulitól. Hosszú ideig tartotta magát az a téves nézet is, hogy a Mudi a pumi és a puli kereszteződéséből jött létre, pedig egyikre sem hasonlít. Míg "a puli az puli", a pumi pedig terrier jellegű ősökkel dicsekedhet, addig a mudi spicc jellegű kutyák keresztezéséből alakult ki két-háromszáz évvel ezelőtt.

Az első ránézésre keveréknek tűnő kutya nagyon sok színárnyalata elfogadott. Igénytelen, egészséges és munkatűrő fajta. Nagyon hosszú életű, intelligens, tanulékony, akinek a gazdája az istene, akinek egyetlen szempillantásából ért. A Mudi az a kutya, akit soha sem lehet elhagyni, árnyékként követi gazdáját. Nagyon éber és figyelmes, a gazdáját és otthonát igen bátran és meggyőző módon védelmezi. Rendkívüli felelősségtudata miatt hajlamos arra, hogy a szükségesnél többet ugasson, erről már kiskorában szoktassuk le. Imádja a gyerekeket, bár ne lepődjünk meg, ha egy gyerek zsúr alkalmával a szanaszét játszadozó gyerkőcök a Mudi megjelenése után, szép tömött sorokban vonulnak a kertben. A többi kutyával, háziállatokkal jól kijön. 

Méret M
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

A táplálék mennyiségét meghatározza a Mudi alkalmazási(itt szerintem jobb lenne tartási)  módja. Ha sportkutyaként tartjuk, mindenképp magasabb energia tartalmú étellel etessük. Ne hagyjuk elhízni, mert az könnyen mozgásszervi problémákhoz vezethet.

Mivel a juhásznak sem volt se kedve, sem ideje arra, hogy naponta tupírozza kutyája szőrét, ezért nem igényel különösebb gondozást. Hetente egyszer érdemes átfésülni szőrét, gyakrabban nem szabad, ugyan is a rendszeres fésülgetés miatt tönkremehet szőrének állaga és elveszti a fajta jellegzetességét.

Nagyon könnyen tanítható, élvezi a feladatokat, bár egy kicsit akaratos, így néha türelem és kitartás kell hozzá.

Kiváló őrkutya és hűséges társ, amely azonban a hobbiból űzött ügyességi sportokban is jó teljesítményre képes. A terelőversenyeken ma is kiemelkedő eredményeket ér el, de vaddisznós vadászatokon is használják, mint hajtókutyát.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a