banner.jpg

Mopsz (Pug)

Eredete bizonytalan, de sok ország is magáénak vallja, többek között Kína is. Vannak, akik úgy gondolják, hogy elnevezése a latin pugnus szóból ered, aminek jelentése ököl, hiszen a mopsz pofája egy ökölbe szorított kézre emlékeztet. Aztán a XIX. század folyamán kiment a divatból. Ez a tenyésztés elfajzásának tudható be, hisz túl sokan, de annál kevesebb hozzáértéssel kezdték el tenyészetni ezt a csöpp kis jószágot. Az angol buldoggal való keresztezés miatt kezdett eltűnni nagyon sok tipikus fajtajegy:  a fekete maszkot és a rövid, zárt szőrzetet is a hosszú, gyapjas kezdte felváltani. Az angolok elszántságának köszönhető, hogy a fajta mégis sértetlenül fennmaradt.

Egy tipikus társaságkedvelő kutya, egy igazi cirkuszi bohóc. Egy kis elismerésért bármire képes. Imádja a gazdáját, de más társaságát is kedveli. Érzékeny természetű állat, rögtön megérzi, ha a lakásban rossz vagy feszült a hangulat. Nem kifejezetten zajos, nem ugatós fajta, csak akkor jelez, ha igazán bajt sejt. Az egyedüli zajt, hangos horkolása jelenti, ami igazából egy kis malac röfögésére emlékezetet. Imádja a gyerekeket, bírja a nyúzást.

Kiváló terápiás kutya beteg és idős emberek mellé, mert pillanatok alatt képes gazdája hangulatához alkalmazkodni.

Kifejezetten jól tanítható, bár érdemes lassan, türelmesen megértetni a Mopszal, hogy mit szeretnénk. A hangos szóra nem jól reagál, a jutalomfalatos motiválás viszont abszolut célravezető nála.

 
Méret S
Viselkedés Szelíd, alázatos, Csendes, nyugger csahos
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Hízásra hajlamos. Nagyon könnyen rászokik a kunyerálásra, ezért már kiskorában tanítsuk meg neki, hogy az asztalnál nem kap semmit.  Ha táppal etetjük, figyeljünk oda a táp szójatartalmára, mert a legtöbb Mopsz érzékeny a szójára.

 

Mopsz sajátosság, hogy a nózijuk feletti redőben összegyűlik a kosz, ezért ezt rendszeresen tisztítani kell. A szemet és annak környékét bórvízes vattával heti 1-2 alkalommal törölgessük át.

Inkább lakáskutya, nem szeret egyedül maradni, így a kennelben tartást nem tűri. Vékony bundája miatt nem alkalmas csak kerti tartásra. De ettől függetlenül imád a kertben hancúrozni, így kertkapcsolatos ház a legideálisabb a számára. Imádja a kirándulásokat és a nagy sétákat, nem csavarog el a gazditól.

Nagyon gyorsan tanul meg mindenféle mutatványt és a gazdi örömére bármikor megismétli azokat.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a