banner.jpg

Rövidszőrű magyar vizsla

A magyar vizsla több fajta keresztezéséből alakult ki. Már honfoglaló őseink mellett, akik szenvedélyes vadászok voltak, feltűnt egy kutya, amely követte őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe és a vadászat minden mozzanatánál segítségére volt a vadásznak. Ez a mára kihalt kopó volt a mai magyar vizsla őse. A török hódoltság korában megjelent hazánkban a törökök sárga vadászkutyája a sloughi, amely kereszteződött az itt élő vadászkutyákkal és kialakult vizslánk alaptípusa. Az 1731-ből származó adat szerint a trencséni Zay család kezdett először foglalkozni a tenyésztésével. A 19. század végén megritkult az állomány, ekkor vonták be a tenyésztésbe a pointert és a német rövidszőrű vizslát. A középkorban a földesúr hatalmának a nagyságát vizslái száma mutatta. Mindenes kutya révén az egyik elment vadászni, a másik meglőtte, a harmadik hazavitte, a negyedik felkergette a fára, az ötödik a tóból hozta ki és így tovább. A megszimatolt apróvadat, például fácánt mozdulatlanná dermedve "állják". Nincs nála jobb apportírozó, de a vízben elrejtőző vadkacsa se menekül érzékeny orra elől.

Mára, annyira népszerű fajtává vált, hogy jórészt társasági kutyaként tartják. Könnyen tanítható, élénk. A durva bánásmódot nehezen viseli el. Alapvetően nem lehet agresszív, és sohasem lehet félénk. Bár eredendően vadászkutya, kifejezetten nagy mozgásigénnyel, természete révén lakásban, kedvtelésből is könnyen tartható, és ezt el is várja. Ha engedünk követelőzésnek és beengedjük a házba, pillanatok alatt kiderül, hogy egy kanapéspecialistával állunk szemben. 

Méret L
Viselkedés Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Nagyon kifinomult ízléssel rendelkeznek, de ez koránt sem jelenti azt, hogy finnyásak. Nem vetik meg a zöldségeket, sőt a gyümölcsök közt is találnak a fogukra valót. Nagyon sokat isznak, figyeljünk arra, hogy mindig legyen friss víz a kutya előtt.

Nem igényel nagyobb törődést. Elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki a szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak. A karmait röviden kell tartani.

A rövidszőrű magyar vizsla elsősorban vadászkutya melynek legnagyobb boldogsága minél többet a gazdája mellett lenni. Ha gyakran vadásznak vele, akkor edzésben kell őt tartani, hogy jól bírja a hétvégi erőpróbát. Ha lakásban tartott kutya, akkor elég, ha a gazdit elkísérheti napi sétáján, de nem ódzkodik egy nagyobb kirándulás vagy egy kis agility-től sem. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a