banner.jpg

Lhasa apso

Valószínűleg Tibet fővárosában, Lhászában tenyésztették ki, a tibeti terrier és a si-cu keresztezésével.

Mindig sokkal több volt, mint kedvtelésből tartott ölebecske. A kolostorokban és a láma palotájában fontos funkciót töltött be, intelligenciája, kiváló hallása kiváló jelzőkutyává tette. Képes megkülönböztetni az idegent a baráttól, hangos ugatással jelezve a nemkívánatos személyek érkezését. Ezért olyan nagy becsben tartották, hogy tilos volt külföldre eladni, ez alól csak a mindenkori dalai láma jelentett kivételt, aki rendszeresen ajándékozott lhasa apsot a kínai császárnak és más uralkodóknak, prominens személyiségeknek.

Egy királyi megjelenésű, bohóc, vidám eb, aki gyenge kezekbe kerülve makaccsá, engedetlenné válhat. Szocializációját már nagyon kis korban fontos elkezdeni, így megkíméljük magunkat a felesleges idegeskedéstől. A gazdájához nagyon ragaszkodik, nyugodt és barátságos, azonban idegenekkel szemben nagyon gyanakvó, ami eredeti feladatának öröksége. A családban kiválasztja magának a vezért, a többiekkel is kedvesen bánik, de érezteti a rangsort. Ha valaki nem nyeri el a tetszését, nem áll szóba vele, keresztülnéz rajta.

A gyerekekkel szemben kicsit visszahúzódóak, de türelemmel abszult összeszoktathatók.

Méret S
Viselkedés Szelíd, alázatos
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Nem igényel különösebb törődést. Szereti a hasát, legyen szó tápról vagy házilag készített ételről.

Szőrzete rendszeres ápolást igényel, ezért érdemes naponta átfésülni szépséges bundáját. Ha nem szeretnénk, hogy a fésülés inkább egy kényszerzubbonyos procedúra legyen, már kölyök korban szoktassuk hozzá, így napi elfoglaltságnak fogja tekinteni a tisztálkodást, nem pedig büntetésnek.

Hosszú életű fajta, amely eddig mentes az örökletes csontfejlődési rendellenességektől. Még az idős kutyák is megőrzik jó kedélyüket.

Nagy mozgásigényű kutya. Szeret sétálni, hegyekben kirándulni. Éppen ezért sportos gazdinak tökéletes választás lehet.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a