banner.jpg

Leonbergi (Leonberger)

Az 1900-as évek végén, Leonberg tanácsosa tenyészette ki ezt a fajtát a fekete-fehér Újfunlandi, a Bernáthegyi és a Pireneusi hegyikutya keresztezésével. A célja egy oroszlánhoz nagyon hasonló kutya kitenyésztése volt, ugyan is Leonberg címerén szintén egy oroszlán állott.

Egy átlagos leonberginek kötélből vannak az idegei, és mindig megőrzi a nyugalmát. Oda sem figyel, ha provokálják. Az emberekkel szemben barátságos, jóindulatú. Nagy türelemmel cipeli a kisgyerekeket a hátán, hagyja magát ölelgetni és kényeztetni. Mindig készen áll egy játékra. Nem húzza a vadászösztöne a szabadba, nem egy elszökős fajta. Ember- és állatbarát, lelkes családtag. A Leonbergi nemcsak eggy, hanem több emberhez is ragaszkodik, mindazokhoz, akikkel együtt él. Rosszkedélyű, ha néhány órát egyedül kell töltenie, s viharos üdvözléssel jelzi a viszontlátás örömét.

A Leonbergiből sosem fogy ki a szusz, nem zavarja sem eső, sem zivatar, sem járhatatlan vidék. Ha örömet akarunk okozni neki, lehetőleg vízközelbe tervezzük a kirándulást, mert a imád úszni.

Nagyon könnyen tanítható, kb. 6 hónapos korban már komoly engedelmességi feladatokat is képes teljesíteni. Ordítozni, vagy pláne megütni nem szabad, mert teljesen értetlenül reagál erre. A tiltás rövid és egyértelmű legyen, a dicséret hosszú és túlzott.

Mentésre kitenyésztett fajta, életének legmeghatározóbb momentuma a gazdájának és családjának önfeledt szeretete, segítése, védelme.

Méret XL
Viselkedés Szelíd, alázatos, Csendes, nyugger csahos
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Nem finnyás, szereti a hasát, legyen szó tápról, vagy főtt ételről. Méretéből adódóan a napi 80 dkg tápot is képes befalatozni. 

A Leonbergit nem kell sem trimmelni, sem nyírni. Tavasszal és ősszel egy ritka fogú fémfésűvel ajánlatos a szőrt átfésülni, hogy a kihullott szőrcsomókat eltávolítsuk. Ha a fésülés közben elfilcesedett részeket találunk, ezeket speciális filckéses kefével óvatosan vágjuk ki.

Nagy mozgásigényű, imád nagyokat sétálni, kirándulni, úszni, de sem a futás, sem az agility nem az ő sportja.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2020 - CityDogs Készítette a