banner.jpg

Labrador retriever

Újfunlandról származik, a legenda szerint az újfundlandi és a vidra keresztezéséből alakult ki. A jeges vízben a halászok segítője volt.  A retriever szó a retrouve szóból ered, jelentése: visszahozni, apportírozni. Ez egy veleszületett készség, a Labradornak olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné.

Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló eb, az agresszivitás és a félősség nem ismert a fajta számára. Kitűnő a szimata, jól alkalmazkodik környezetéhez és odaadó a családjával szemben. Nagyon okos, a gazda minden parancsát feltétel nélkül teljesíti. Játékosságukat idős korukig megőrzik. Társaságkedvelő természete miatt jól érzi magát a családi környezetben, nem szereti a rideg tartást.

Általában jól kijön a többi kutyával, megfelelő szocializáció esetén pedig a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel rendszerint türelmes és jóindulatú. Szereti az embereket, minden látogatót lelkesen üdvözöl.

Alapvetően vadászkutya, de a kutyás sportokban is jeleskedik, nem beszélve mentőkutyai képességeiről. Az egyik leggyakoribb vakvezető kutya, de igen népszerű a kábítószer-kereső, lavinamentő labrador is. Őrző-védő munkára nem alkalmas, mivel híres a „puhaszájúságáról” és az emberszeretetétéről, valamint az agresszivitás is hiányzik belőle.

Méret L
Viselkedés Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

A Labrador nagyon szeret enni. Nagyon könnyen elhízik, és ez az ízületi diszpláziára hajlamossága miatt nagyon nagy probléma lehet. Gyorsan és habzsolva eszik, és ez akár bélcsavarodást is okozhat. Mivel mindent szeret, és szinte válogatás nélkül táplálkozik oda kell figyelnünk, mert könnyedén megmérgezhetik.

Bármennyire is fáj a szívünk, fontos, hogy betartsuk az alkalmazott táp ajánlott adagját, mert ez a kutyus nem képes mértéket tartani és hamar elhízik, illetve komoly egészségügyi problémái lehetnek a túlzott habzsolástól.

Hetente nagyjából egyszer kell kikefélni egy fémsörtéjű kefével; a vedlési időszakban ennél valamivel gyakrabban. A szőrzet jellegéből adódóan a piszok és a sár gyorsan megszárad rajta, és könnyen lekefélhető. A karmait röviden kell tartani.

Nagy mozgásigényű. A kutyás sportok csaknem minden ágában nagyszerű eredményeket érhet el, és különféle feladatokra is könnyen betanítható. Különösen jó teljesítményt nyújthat az engedelmességi próbákban és a labdázásban (flyball). Egy ilyen sokoldalú kutyát nem szabad csak ház kedvencként tartani. Aki ezt a fajtát választja, egy életmódot is választ vele.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a