banner.jpg

Kuvasz

A komondornál is ősibb magyar fajta.  Hunyadi Mátyás egyik kedvenc fajtája, udvarában hajtóvadászatokon is használták, főleg  farkas és  vaddisznó ellen. Az Árpád kortól a XX. század elejéig, fejlett vadászösztönét felismerve, előszeretettel alkalmazták vadászatra is.A pásztorkodás megszűntével eredeti alkalmazása is csökkent, bekerültek a falvakba és a városokba is, nyájőrzőből átalakult élő riasztó rendszerré.

Idegenekkel szemben alapvetően bizalmatlan, általában egygazdás. Fiatal korában könnyen nevelhető, kétéves kor felett már nehezen idomul. A kuvasznak feladata ellátásához jó szimatra, bátorságra, erőre és támadó kedvre volt szüksége. Különleges jelleme, az évezredek óta génjeiben hordozott szabadságszeretete, nagyfokú önállósága mindenképpen kutyához értő, következetes gazdát követel. Ne is vállalkozzon tartására az, aki nem tud számára elegendő nagyságú szabad területet biztosítani, ahol mozgásigényét, elsőrangú őrző-védő adottságát kiélheti.

A kuvasz okos, intelligens kutya. Kellő mennyiségű és megfelelő képzés után látványos, eredményes őrző-védő és ügyességi munka várható el tőle. Aki nem rest kutyájával rendszeresen foglalkozni, és gazdáját rajongásig szerető, tulajdonát mindhalálig védelmező, lenyűgöző szépségű kutyát szeretne, nem fog csalódni benne.

A kegyetlen tartásmódnak köszönhetően kuvaszunk agresszívvá válhat. A láncra kötést, tartós kennelben tartást nem tűri.

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Nem finnyás, ezért etetése nem igényel különösebb előkészületet. Inkább az a fontos, hogy nagy energiatartalmú ételeket kapjon.

Sűrű szőrzete minden időjárási körülményben védelmet nyújt, amit vedlés idején naponta fésülni kell.

Kertben érzi igazán jól magát, de gondosan körbe kell keríteni a rezidenciát, mert szereti naponta többször is ellenőrízni területe határait.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a