banner.jpg

Közép-ázsiai juhászkutya (Sredneasiatskaïa Ovtcharka)

A tibeti dog leszármazottja. Kitűnően alkalmazkodott Közép-Ázsia száraz, hol forró, hol hideg időjárásához. A fajta évszázadok óta kísérte a nomádokat, és védte a nyájakat a farkasoktól, de gyakran vaddisznó- és hópárduc vadászatára is használták. Emberrel való kapcsolatukat ez a küzdelem határozta meg, melyet minden nap együtt vívtak a szilaj és nomád vidéken. Csak annak a kutyának volt értéke, mely bizonyította rátermettségét, de még őt sem kényeztették. Ezzel együtt a jó kutyák kivívták gazdájuk tiszteletét és megbecsülését. Ha a pásztornak éppen olyan kedve volt, egyszer-egyszer kicsit meglapogatta őket, aztán „eriggy-halaggy”… A jószág és a család védelme a két legfontosabb feladata, amihez nagyfokú állóképesség, a szervezeti szilárdság, a hosszú, hasznos élettartam, a jó helyzetfelismerő képesség és az önállóság párosult. A család és a háziállatok empatikus viselkedést váltanak ki belőle.

A közép-ázsiai juhászkutya sohasem ugat ok nélkül, nyugodt, de ha kell, vonakodás és mindenfajta előzetes figyelmeztetés nélkül támad.

A jól felnevelt közép-ázsiai juhászkutya nem igényli a babusgatást, az órákon át tartó simi maratont, megelégszik egy két buksi vakarással, de nem piszkálja lépten-nyomon az embert, nem lesz mérges, ha nem ugráltatják akadálypályán, egyszóval csak hagyni kell, hogy méltóságteljes önmagát adja.

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Csendes, nyugger csahos
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Mivel igen archaikus fajtáról van szó, természeteshez közeli takarmánnyal lehet a legmegfelelőbben táplálni. 1-1,5 éves koráig ajánlott természetes állapotában lévő állati eredetű fehérjékkel (hús, tej, tojás) és különböző zöldség kiegészítéssel etetni. Meglehetősen agresszívan védelmezi ételét, melyről hosszú és türelmes szocializációval le lehet szoktatni.

Érdemes heti 1-2szer átkefélni és fésülni, főként azokon a helyeken, ahol a szőr hajlamos a gubancolódásra. A vedlési időszakban az alj-szőrzet elhalt és kilazult szőrszálait egy erős, fémsörtéjű kefével lehet a legkönnyebben eltávolítani.

Nagy mozgási igényük van, de nem kilométerben, hanem négyzetméterben mérve, nagyon erős territoriális ösztönnel bírnak, területvédő kutyák.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2020 - CityDogs Készítette a