banner.jpg

Kis angol agár (Whippet)

A whippet, a „miniatűr angol agár” a versenyagarak legkésőbb kitenyésztett fajtája. Eredetileg versenycélokra tenyésztették ki. Több mint száz esztendővel ezelőtt kezdték keresztezni az észak-angliai bányászok a kisebb termetű angol agarakat foxterrirekkel, hogy gyors és ügyes nyúlvadászokat hozzanak létre. Fáradozásukat siker koronázta, s a whippet jelenlegi „tiszta”, karcsú formája végül is a többi agárnál jóval kisebb olasz agárral való keresztezése révén alakult ki. Nevét az angol "whip", vagyis ostor szóról kaphatta, mivel annyira gyors, mint az ostorcsapás.

Gyengéd és nyugodt természetű. A whippet bámulatra méltó sebességgel képes futni és vadászni, rövidtávon akár a 65/h sebességet is eléri. Könnyen kezelhető, tanítható fajta, rámenős, de még kennelben, falkában tartva sem túl agresszív. Nehéz helyzetekben azonban hamar megmutatkozik híres oroszlánszíve, tehát ne várjuk tőle, hogy életünket megmenti, esetleg meglágyítja támadónk szívét. Rendkívül ellenálló, a szélsőséges éghajlati viszonyokat nagyon jól tűri. Kellemes kísérő és társ. Lakásban és kertben gond nélkül tartható.

A whippet igényli a gazdival töltött együttlétet, tehát olyan gazdira van szüksége, aki a lehető legtöbb helyre magával tudja vinni, ambiciózus, sportos, felelősségteljes, szerető. A lakásban magára hagyott whippet a gazda távozása fölött érzett első mélabúját legyőzve felfedező útra indul a lakásban. Ennek során előszeretettel ugrik fel a frigó tetejére, eszi ki - hosszú orrát a terítő alá dugva - a jó előre elkészített karácsonyi sütit, ügyelve arra is, hogy a terítőt visszaigazítsa, és így a háziasszony csak az ünnep estéjén vegye észre a turpisságot, és belehempereg a szemetes generózusan szétteregetett tartalmába. 

Méret S
Viselkedés Szelíd, alázatos
Életstílus Aktív
Lakóhely Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Szereti a hasát, de nem egy hízásra hajlamos kutya. Semmiképpen se etessük maradékkal, ha főzünk neki csak is nagy energia tartalmú húsból csináljunk neki vacsit. ha táppal etetjük, figyeljünk a táp magas hústartalmára.

 

Rövid szőre miatt érzékeny a hidegre, így télen adjunk rá pulcsit. Szereti a puha ágyikót és nem a sajátját, hanem a miénket. Ha sokat van napon, érdemes kis bőrét bekenni naptejjel.

A whippet vadászkutya is. Ha a kölykökkutya együtt nő fel más kisállattal vagy kisgyermekkel nem jelent veszélyt semelyikre sem. Azonban ha újszülött vagy új háziállat érkezik a házhoz egy felnőtt whippetnek még meg kell szoknia az új helyzetet. A csecsemősírás is felkorbácsolhatja ösztöneit, ezért eleinte (ez pár hét) SOHA ne hagyjuk együtt felügyelet nélkül az újoncot kutyánkkal. Az új hangok, viselkedések megszokása nem merülhet ki egy-két bemutatásban. Hagyjunk időt ennek megértésére és elfogadására a Whippet számára, addig is CSAK felügyelet kíséretében tartózkodhat a Whippet a jövevénnyel legyen az kisbaba vagy más kisállat.

Mivel versenykutya, fontos számára a napi ozgás, ami nem keverendő össze a kertben való futkosással. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a