banner.jpg

Kínai kopasz kutya (Chinese Crested Dog)

A mai napig nem lehet igazán tudni, hogy miért kopaszak ezek a kutyák. Sokáig az volt az álláspont, hogy keverék, aztán manapság, már egy elfogadott önálló fajtává alakult.

Valószínűleg egyfajta alkalmazkodási jelenség válthatta ki belőlük ezt a mutációt, melynek előidézője a meleg, nedves éghajlat lehetett, mert ezek a kutyák a trópusi és szubtrópusi tájakról származnak.

Nagyon okos és lelkes, játékos eb. Érzékeny a lakásban lakók hangulatára és minden neszre éberen reagál. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, ugatással jelez. Elég erősen kötődik a gazdájához és a családjához, nem lesz „mindenki barátja”. Nem egygazdás kutya, de nem fogad sok mindenkit a kegyeibe, idegenekkel szemben tartózkodó és óvatos. A többi állattal barátságosan megfér. A gyerekekkel elég jól kijön, de nem tanácsos nagyon kicsi, illetve túl szilaj természetű gyerekek mellett tartani.

Értelmes, gyorsan tanul, bár első kutyás gazdiknak nem ajánlott, mert csak is következetes neveléssel lehet megfelelően szocializálni. Hisztieivel nem hogy nem szabad foglalkozni, egyenesen vegyük semmisnek azokat a pillanatokat. Gyorsan ráun ő is, és már teljesíti is, amit kérünk tőle.

 

 

Méret S
Viselkedés Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Lakás
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Nincs különösebb séma rá, hogy mivel kell etetni. Nem finnyás, de érdemesebb kisebb szemű tápot vásárolni neki. Főtt ételek tekintetében a belsőségeket kerüljük. Evés után ne engedjük, hogy ugráljon, így a gyomorcsavarodást is elkerülhetjük.

Nagy gondot kell fordítani bőrének, szőrének ápolására. Fontos, hogy a bőr feszes és sima maradjon, s megóvjuk a kiszáradástól. Erre nagyon jó krémeket lehet kapni állatpatikában. A bőr – és különösen a pigmentálatlan területek – könnyen leég, ezért az ilyen kutyát nem tanácsos hosszabb ideig a napon tartani, s mindenképpen ajánlatos jó minőségű napozószerrel bekenni a kis testét. A szőrét, már ami van, időnként ki kell kefélni, és néha meg is lehet mosni.

Télen mindenképp adjunk rá kisruhát, mert nagyon gyorsan megfázik.

Nem kifejezetten nagy mozgásigényű, a gazdájához igazodik. Szívesen sétál nagyokat, de imád a lakásban is lustálkodni. Ha erdőbe, vagy bozótosabb területre visszük sétálni, figyeljünk oda rá, hogy vékony kis bőre könnyen sérül. Ez a helyzet a nagy játékkal is, vehemensebb hancúrba ne engedjük bocsátkozni, mert könnyen állatklinika lehet a vége.

 

 

 

 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a