banner.jpg

Kaukázusi juhász (Kavkazskaïa Ovtcharka)

Észak-Kaukázusban születhettek az első példányok, ahol mind a mai napig szinte érintetlenül maradtak fenn.

Régen a feladata volt a nyáj védelmezése, farkasoktól, medvéktől, sakáloktól, más ragadozóktól és az idegen emberektől. Mára ez inkább átalakult egyfajta őrző-védő feladattá.  A felügyeletére bízott területet egy-két fajtatársával együtt elszántan és szívósan őrzi. A családból mindenkit a falka tagjának tekint, gazdát, gyereket, háziállatokat egyaránt, és ennek megfelelő vehemenciával védi is azokat. Kisgyermekes családok számára különösen ajánlott.

Arra viszont figyeljünk, hogy gyerekeket nem szabad egyedül hagyni a kaukázusi juhászkutyával, mivel ha más gyerekek is jelen vannak, nem csak a családhoz tartozók, és a játék esetleg eldurvul, a kutya a „saját" gyerekek védelmére kel.

Annak ajánljuk ezt a fajta kutyát, aki elég erős ahhoz, mind jellemben, mind fizikumban, hogy ezt a kutyát kitartással és türelemmel nevelje, mert egy gyengekezű gazdinál könnyen dominánssá és kezelhetetlenné válhat. Soha nem szabad azonban bántalmazni vagy igazságtalanul büntetni. A megfelelő személy a kölcsönös tisztelet kialakításával engedelmes, hűséges társat faraghat belőle, aki akár az élete árán is megvédi a családját és az otthonát.

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Figyeljünk arra, hogy etetés után egy órát hagyjuk pihenni, így elkerülhetjük a gyomorcsavarodást. Akár főzhetünk is neki, de táppal is etethetjük.

A hosszú szőrű változatot heti 1-2szer át kell kefélni és fésülni, főként azokon a helyeken, ahol a szőr hajlamos a gubancolódásra. A rövid szőrű változat kevesebb ápolást igényel, a vedlési időszakban az alj-szőrzet elhalt és kilazult szőrszálait egy erős, fémsörtéjű kefével lehet a legkönnyebben eltávolítani.

Nem kifejezetten nagy mozgásigényű, viszont szőrét és termetét tekintve nem is lakás kutya. Az a legjobb, ha az otthonát jelentő ház körül jókora, bekerített kert van, ahol kedvére kimozoghatja magát, mert a séták alkalmával a környezetét mindig saját territóriumának tekinti és beindul védelmező ösztöne.

 

 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a