banner.jpg

Katalán pásztorkutya (Gos d’Atura Catala)

A XVII. századtól kezdve óriási nyájak érkeztek Európa szinte összes országába. A hajóval szállított birkákat pásztorkutyák segítségével irányították a szárazföldön, így akár egy angol kutya is befedezhetett egy spanyolt, és fordítva. A juhászkutyák régebbi típusának, a „birkás pudli” külsejének felel meg a katalán pásztorkutya is, mely nemcsak a portugál juhászkutyára hasonlít, de igen emlékeztet a pireneusi vagy a lengyel alföldi juhászkutyára is.A kutya nem csak a juhász utasításait követi, hanem azon túl sok esetben képes rá, hogy saját döntéseket hozzon, önállóan cselekedjen. Csodálatos könnyedséggel irányítja a nyájat, hogy egy állat sem válik el a többitől.

Nagy bátorsága és merészsége őrfeladatok teljesítésére is képessé teszi. Mérete, szép bundája, intelligenciája és gazdája iránti kimondhatatlan hűsége révén kiváló kísérő kutya is. Hazájában rendkívül megbecsülik, szeretik; pásztorkutyaként, nyájak mellett még ma is sok kutya dolgozik. De kedves, ragaszkodó természete és kellemes megjelenése miatt szívesen tartják kedvtelésből is.

Mozgása jellegzetesen lágy  pásztorkutyamozgás, igen gyors és fordulékony. Kiválóan alkalmas  agilityre, frizbivel is ügyesen játszik. Kissé konok természetű, a kanok más kanokkal ellenségesek lehetnek. Jól őrzi a házat, területet, a rá bízott tárgyakat. Neveléséhez következetesség és empátia szükséges. Idegenekkel igen tartózkodó, még félénknek is tűnhet. A szeretetet hatalmas odaadással, bájos, de sohasem erőszakos hízelgéssel hálálja meg.

 

Méret M
Viselkedés Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

A különböző nagyságú fajták anyagcseréje is eltérő sebességű. A kisebb testűek anyagcseréje gyorsabb, azaz többet fogyasztanak testtömeg-kilogrammra számítva, mint a nagytestű fajták, tudományosabban: a kistestűek metabolizációs rátája nagyobb, mint a nagyobb testűeké. Aktív fajta, így nagy energia tartalmú ételeket adjunk neki.

Hosszú, selymes szőrzete gondozást igényel.

Napi lemozgatást igényel, akár agilityvel, akár frizbizéssel.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a