banner.jpg

Kanári-szigeteki kutya (Dogo Canario)

Kitenyésztésében, a hetvenes években többek közt az amerikai pitbull terriert, a dobermannt, a bullmasztiffot, az amerikai buldogot, a brazil masztiffot és a rodéziai ridgebacket is használtak. Eredetileg harci kutyaként tartott eb, állománya a kutyaviadalok 1946-os betiltása után rohamosan csökkenni kezdett.

Manapság lakások és gyárak őrzését bízzák rá. Területét éberen őrzi, s családját is elszántan védelmezi. Idegeneket nem enged a kertbe vagy a lakásba. Ha a család valamelyik tagja veszélybe kerül, a kanári-szigeteki kutya azonnal közbelép. A szukák általában kezelhetőbbek, mint a kanok. Jól tűri a gyerekek társaságát. Ha más gyerekek bántják a család gyermek tagjait, akkor is a család védelmére kel. A macskákkal és más háziállatokkal jól kijön. Más kutyákkal szemben kifejezetten domináns viselkedésű. A harc elől nem hátrál meg. Szeretetreméltó, intelligens és ragaszkodó. Idegenekkel bizalmatlan és agresszív.

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Csendes, nyugger csahos
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Mint minden nagy kutyánál fő szempont, hogy étkezés után 1 órát minimum pihennie kell, mert egyéb esetben könnyen gyomorcsavarodást kaphat.

A nagytestű kutyák növekedése során a táplálék helyes kiválasztásával a csontfejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata csökkenthető.

A csontos váz egészséges fejlődése érdekében a legkedvezőbb táplálék 26% állati eredetű fehérjét, 0,8% kalciumot és 0,67% foszfort tartalmaz, valamint csökkentett az energiatartalma (14% zsír). A csökkentett energiatartalom lassítja a növekedés ütemét, de biztosítja a genetikailag meghatározott testméret elérését, a csont fejlődési rendellenességek kialakulása nélkül.

Szőre nem igényel gyakori ápolást, hetente egyszer-kétszer fésüljük át gumikefével.

Nagy mozgásigényű kutya, de lefárasztás után nyugodtan pihen a lakásban. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a