banner.jpg

Ír terrier (Irish Terrirer)

Eredetét és származását homály fedi. Annyi bizts, hogy foxterrierből és a welsh terrierből, továbbá más, ma már kihalt terrierfélékből alakították ki.

Vörös bundája és értelmes tekintete maga a született elegancia. Kiváló munka - és sportkutya. Nagyon könnyen tanul, hűséges, sokoldalú és inteligens, valamint legutolsó sórban, de nem elhanyagolható módon humorérzéke sem elhanyagolható. Unatkozni nem lehet mellette. Gyorsan reagál gazdája hangulatára, pillanatok alatt fel tudja mérni, milyen módon veheti le gazdáját a lábáról. Remekül kihasználja veleszületett báját, ha valami rossz fát tett a tűzre, vagy csak fel akarja vidítani gazdáját. Minden ír terrier tulajdonos pontosan ismeri ezt a szituációt! Ölbe hajtott fej, tágra nyílt, csillogó szemek, lassan, óvatosan söprő farok. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a jó tulajdonságai ellenére ő is egy öntudatos, pörgős, gyakran akaratos terrier! Következetes nevelést igényel, de az elnyomást nem tűri, kemény bánásmóddal nem fogunk nála célt elérni.

 Bátor, nem fél semmitől, odaadóan őrzi családját és az otthonát, éppen ezért kifejezetten alkalmas házőrző kutyának. Veszélyt érezve nemcsak ugatni fog, hanem közbe is avatkozik.Nehezen bartkozik, de ha valalki megszeret, feltétel nélkül követi utasításait. .A családjához igen szorosan kötődik,s velük szemben kifejezetten gyengéd,sőt kedves. Ha bármilyen rövid időre is magára hagyják,azt már büntetésnek tekinti. Ha játékról vagy munkáról van szó, egyaránt fáradhatatlan. Kutyatársaival szemben agresszívan lép fel, mely megfelelő tanítással és szocializációval csökkenthető, de teljesen soha nem kiküszöbölhető. Első lépésként a kölyök kutyának meg kell tanítanni, hogy a cicák és egyébb nálánl sokkal kisebb háziállatok nem prédaként funkicinálnak, hanem hozzá hasonlóan  család kedvencei.

A gyerekekkel szemben türelmes,barátságos és jóindulatú.

Méret M
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Hajlamosak az elhízásra, ezért a jutalomfalat osztogatással csínján kell bánni. Gyomr ellenálló, de nem ajánlatos házi koszttal etetni. Speciális tápok vannak a fajtájára kialakítva. Bár ha semmiképp se szeretnénk táppal etetni a kutyát, minőségi alapanyagokból ( hús, zöldségek, rizs), megfelelő táplálékot tudunk neki készíteni. Nem egy finnyás kutya.

A fajta jellemzője a kemény, szálkás szőr, amelynek előnye az, hogy amennyiben a kutyát rendszeresen trimmelik, nem hullajtja a szőrét a lakásban, autóban. Nem igényel napi fésülést, gyakori fürdetést, szőre nem filcesedik. Egyszóval a tulajdonos számára jóval kevesebb macerát jelent, mint egy hosszú, puha szőrű állat ápolása. Ugyanakkor ha szép, ápolt ír terriert szeretnénk, a test körvonallait követő, az izomzatot, fejformát kiemelő szőrzettel, akkor rendszeresen meg kell trimmeltetni.

Fürdetni nem szükséges az ír terriert, bundája öntisztuló. Ha mégis van rá ok, akkor ezt speciális szálkás szőrre kifejlesztett samponnal tegyük, ami kevésbé puhítja meg a szőrt.

Az elegáns külső tökéletes anatómiát és egészséges szervezetet takar. Ellenálló szervezetű, többnyire hosszú életű kutyák.

 

Életfelfogásuk a ,,győzelem, vagy halál”. Ez a szemlélet tükröződik vissza temperamentumosságukban, rámenősségükben és pontosan ezért ilyen sikeres sport, vadász és mentőkutyák. Az ír terriert nagyon könnyű motiválni. Kiváló apportkészségű kutyák, emellett imádnak ugrani, gyorsak és fordulékonyak, ideálisak a legtöbb kutyás sportra. Hogy kinek mi tetszik ezek közül  a legjobban, az a kutyaiskolákban általában kiderül.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a