banner.jpg

Ír farkaskutya (Irish Wolfhound)

A mai Írország területén élő kelták már 2000 évvel ezelőtt tenyésztettek nagy, szálkás szőrű vadászkutyákat. Törvény szerint csak királyok, nemesek és költők birtokolhatták. Az ír farkas tulajdonosoknak talán eszébe juthat az a kép is, mikor a középkori várakban ezek a tekintélyes kutyák a kandalló előtt melegedtek.

A világ legnagyobb termetű kutyája, mely megjelenésében tükrözi a nagyságot, az erőt, a tömeget, az eleganciát és a könnyedséget. Amilyen gigantikus és tekintélyt parancsoló olyannyira gyengéd és kedves is egyben ez a kétezer évnél is idősebb fajta. Az ír farkas nem tipikus őrkutya, még ha jelzi is a nem kívánatos érdeklődőket, akiket nagy mérete biztos elijeszt, de ha a betolakodó elég elszánt, lehet, hogy még örül is a társaságnak. Kitartó, következetes munkával megtanítható különféle őrző-védő feladatok ellátására. Az angol királyi rendőrségben is alkalmazzák.

Imádja családját és véletlenül sem szeret kimaradni a családi programokból. Szelíd és ragaszkodó, hűséges és kifogástalan modorú. Csodálatosan bánik a gyermekekkel, lovagolhatnak rajta, nyúzhatják, téphetik, egy hang se jön ki a torkán.

Nagyon fontos, hogy az ugrálásról már fiatal korban leszoktassuk, mert nagykorára egy hevesebb örömáradat után, nagyon könnyen le tud dönteni minket a lábunkról.

 

 

Méret XL
Viselkedés Szelíd, alázatos, Csendes, nyugger csahos
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Különösen oda kell figyelni a nagytestű fajták táplálására. A nagy testméret és az ehhez szükséges rendkívül gyors növekedési ütem miatt sokkal nagyobb a kockázata a csontfejlődési rendellenességek kialakulásának a növekedés rendkívül gyors és intenzív időszaka alatt. A kutyák fejlődését befolyásolja a táplálékban a tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya is. Az a táplék kedvezőbb a nagytestű fajták számára, mely alacsonyabb energia tartalmú, kálcium és foszfor tartalma csökkentett, fehérje tartalma mérsékelt, így biztosítja a nagytestű kutyák legoptimálisabb növekedését.

Szőrzete heti ápolást igényel, csak így lehet külseje igazán szép, rusztikus, izomzatát és formáját kiemelő. Ezt szakszerű és rendszeres trimmelés formájában évente 2-3 alkalommal érdemes elvégezni.

Könnyen tanítható, de csak is olyan gazdának ajánljuk, aki érti és ismeri a kutya jellemét, ha a gazda szelíd módszerrel, nagyon következetesen, egyértelműen és megértő módon tanítja, akkor együtt nagyszerű eredményeket érhetnek el, mivel az ír farkaskutya gyorsan megérti, hogy mit akarnak tőle.

Kiskorában nem érdemes leterhelni, kerüljük a nagy sétákat, mert ízületei károsodhatnak.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a