banner.jpg

Hosszúszőrű skót juhászkutya (Collie Rough)

A hoszú szőrű skót juhász kutya (Rough Collie) pontos származási története ugyanolyan tisztázatlan, mint nevének eredete. Mint fajta, valószínűleg a Skót felföldről és Anglia északi részéről származik. A Skót szigeteken nem kellett, hogy a kutya erős és harapós legyen, mivel a nyájat nem fenyegették a ragadozók. Az elsődleges szempont a mozgékonyság, gyorsaság és a tanulékonyság volt. Csak a legokosabb, és legedzettebb kutyák maradhattak meg a nyáj mellett. Ekkor alakult ki a tömött, vastag szőrzet és az edzett test

Az biztos, hogy Viktória királyné felfedezte magának a fajtát és ezzel el is vágta a minőségi tenyésztést, hisz az évszázadok alatt a kitartó terelőkutyából egy divatkutyává vált, hisztis és kiegyensúlyozatlan pudli lett. Manapság nagyon nehéz jó idegzetű, tiszta pszichéjű skót juhász kölyköt találni, mivel a kiállításokon sorra pontozzák le őket hisztérikus viselkedésük miatt.

Vidám, barátságos, értelmes jószág, kifejezetten alkalmas munka kutyának, hisz a kiadott feladatokat nem utasításként, hanem kifejezetten játékként fogja fel.

 

Méret L
Viselkedés Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

A kutya adagja, akár táppal, akár főt étellel etetjük, függ az életvitelétől. Egy sportoló kutya étrendje sokkal több fehérjét kell, hogy tartalmazzon, mint egy házi kedvencként tartott ebé. A változatos étrendet szereti.

A Skót juhász egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást. Hetente egyszer-kétszer érdemes a bundáját átfésülni.

Nem elég neki a napi séta, tanítani kell, közös programokat szervezni, rendszeres elfoglaltságot találni a számára. Rengeteg kutyás sport közül lehet választani, terelés, agility, flyball, mentőkutyázás, vagy bármilyen egyéb tevékenység megfelel.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a