banner.jpg

Glen of Imaal terrier (Irish Glen of Imaal Terrier)

Az egyik legrégebbi terrier fajta. Már 1575-ben említik írásos emlékekben. A Wicklow grófságban található Imaal völgyről kapta a nevét. A farmerré lett kardforgatók munkáját megnehezítették a kártékony rágcsálók, rókák, nyestek és borzok. Ezeknek a kis kártevőknek a kiirtásában kaptak nagy szerepet ezek a kiskutyák. S mivel harcias kis ebekről van szó, a középkor szórakozási szelleme se kerülte el őket, s gyakran lettek parasztok vigadalmainak, a kutyaviadaloknak a résztvevői. A mai szemmel nézve kegyetlen sport napjainkra eltűnt, de a fajta természete még mindig magán viseli a régi korok elvárásának nyomait.

A tenyésztésnél a farmerek nagy elvárásokat támasztottak a fajtával szemben, elvárták, hogy a legnagyobb csendben dolgozzon, egyetlen vakkantás elég volt ahhoz, hogy a szabályszegőt a gazdálkodók kizárják a továbbtenyésztésből, sőt akár a gazdaság életéből is.

Tipikus terrierek, makacsok, önfejűek és határozottan tudják, hogy mit akarnak. Kitartó munkakutyák, a játékba is nagy hévvel vetik bele magukat, de ha pihenésről van szó, pillanatok alatt alakulnak át kanapékutyává.

Már kiskorában álljunk neki a szocializálásnak, így könnyen megtanítható neki a jó és a rossz viselkedés közti különbség. Nem ugatós fajta, csak akkor jelez, ha tényleg baj van.

 
 
Méret S
Viselkedés Csendes, nyugger csahos
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Bármit megeszik, legyen az házi koszt vagy táp. Szerencsére nem finnyás típus.

Szőrzetük dús, borzas, ami alatt izmos test lapul. Heti egy-kétszeri kifésülés és évenkénti egyszeri nyírás bőven elegendő.

Imád futkározni a kertben, de a lakásban történő sziesztákat sem veti meg. Mozgásigénye átlagos. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2020 - CityDogs Készítette a