banner.jpg

Erdéliy kopó

Honfoglaló őseinkkel érkező kopók, a már itt élő népek kopó típusú kutyáival keveredve alakították ki a pannon kopót, a közép európai kopófajták, így az erdélyi kopó közvetlen ősét. Az erdélyi kopó az egyik legelegánsabb kutyafajta. Ősi magyar vadászeb, tulajdonságait a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok alakították ki. Egész megjelenése nemességet, harmóniát tükröz.

Ritka, kevéssé ismert fajta. Vizsla méretű, de megjelenése inkább arisztokratikus, tiszta lovagideál, mely nemes arcvonásaiban, hű természetében,  fejedelmi tartásában nyilvánul meg.

Az erdélyi kopó nyugodt alaptermészetű, kiegyensúlyozott kutya, ugyanakkor határozott és temperamentumos. Igénytelen és alkalmazkodó, feleslegesen sohasem ugat. Idegenekkel szemben tartózkodó és gyanakvó, de gazdájához nagyon ragaszkodik, azt meg is védi. Kiegyensúlyozottsága, tanulékonysága miatt lakásban és kertes házban egyaránt tartható. Bátorsága, hűsége alapján jó házőrző válik belőle. Ugyanakkor nem ajánlható nyugodt szívvel macskák, nyulak és más állatok mellé, még a végén prédának tekintheti azokat.

Méret M
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Csendes, nyugger csahos
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Mindenevő, szó szerint., legyen az hús, zöldség, gyümölcs, bármi.

Szőre nem igényel különösebb törődést.  Elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki a szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak. A karmait röviden kell tartani, erre a legjobb módszer a rendszeres mozgatás.

Az erdélyi kopó szívósságát, kitartását, erejét a vadászati alkalmazás mellett a sportkutyázásban, kutyás sportokban kamatoztathatjuk. Tulajdonságai, hosszútávfutó alkata, fáradhatatlan munkakedve alkalmassá teszik arra, hogy egy aktív gazdának megfelelő szabadidős partnere legyen mind a túra, mind pedig a futás terén. Ajánlható is az erdélyi kopórendszeres, kimerítő mozgatása, hiszen a megfelelően kimozgatott kopó nyugodt, békés társ a mindennapokban.

Mivel nemzedékek óta a vadászatra tenyésztik, a vadászattal kapcsolatos tudnivalókat igen hamar elsajátítja. Egyéb parancsokra is megtanítható, ám ehhez türelem és kitartás szükséges. Igen nagy a mozgásigénye, a napi három rövid séta nem elég a számára. Mindennap legalább egy órát kell rászánni e kutya sétáltatására, futtatását; vagy úsztatására.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a