banner.jpg

Drótszőrű foxterrier (Wire-haired Foxterrier)

Mint a legtöbb terrier fajta, a drótszőrű foxterrier is a britt őshazából származik. Nevük a terra, azaz föld szóból ered. S hát mint tudjuk mi van a föld alatt, hát a vakond, bár neki semmi köze a terrierekhez. Sokkal inkább a róka az a föld alatt tanyázó állat, akinek a kiirtására kitenyésztették ezt a fajta ebet. Mivel a terrierek 90 %-a rókavadászatra van kitenyésztve, nem csoda, hogy az angol állatkertekbe is importálni kell a rókát, hogy a kisiskolások egyáltalán tudják, hogy milyen lényről van szó.

A 20 évek nagy divatkutyája, még a csapból is a foxi és a foxtrott folyt, ezért a terrier család legismertebb alfaja lett. A történelem során előkelő rangra tett szert: maga Viktória királynő fogadta kegyeibe és udvarába, míg fia, VII. Edward már öt ilyen kutya büszke tulajdonosa volt. Különleges egyénisége és gyors felfogása miatt mára kedvelt társasági kutya. Szemtelen és impulzív, mulatságos, magát gyakorta produkáló barátságos eb, ami akár a nagyobb kutyáknak is nekiugrik. Önbizalomért nem kell a szomszédbe futnia, hisz meg kellett tanulnia, hogy a róka lyuk végén bármi lakhat, neki mennie kell.

Méret S
Viselkedés Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Vadász kutya révén nem kényes gyomrú, nem igényel etetése nagyobb odafigyelést.  Érdemes étkezését egy reggeli és egy esti etetésre kettébontani, mert hát ugye, kicsi kutya kicsi gyomor.

Testét két rétegben fedi a szőr: az aljszőrzet puha és pihés, a fedőszőr durva és göndör. Bundáját rendszeresen ápolni, hetente kétszer fésülni kell, máskülönben csúnyán filcesedni kezd. Szőrzetét leszámítva olyan, akár a rövidszőrű fox terrier, bundája durva és egyenetlen, ezért jóval nehezebb belé harapni, illetve fogást találni rajta.

 

Ha társasházban tartjuk, készüljünk fel arra, hogy a többi vadászkutyához hasonlóan minden zajt megugat . Minden mozdulatra és rezzenésre heves érdeklődéssel reagál. Ha kertes háznál tartjuk, hagyjunk számára nagy mozgásteret, de kerítsük el biztonságosan, nehogy a kíváncsisága túl messzire csalja kutyánkat.

A drótszőrű foxterrier társasági kutya és igényli a rendszeres mozgást. Fajtájához híven sokszor makacs és önfejű, de okos és gyorsan tanul. A drótszőrű foxterrier zsákmánynak tekintheti a nála kisebb háziállatokat, ezért a szocializációjára is gondot kell fordítani. Ha nem kapja meg a szerinte elvárt figyelmet, törődést és türelmet, megsértődik és iriggyé vállhat. A drótszőrű foxterrier ideális választása azoknak a családoknak, ahol nagyobbacska, energiától duzzadó gyerekek vannak. Életének az első hónapjaiban rengeteg törődést és figyelmet igényel, ilyenkor még ne hagyjuk a gyerekekre, mert tűhegyes fogai a játék hevében vérző sebeket okozhatnak.  Minél hamarabb fogjunk hozzá következetes neveléséhez.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a